ИЛИ НИЕ КОРУПЦИЯТА, ИЛИ КОРУПЦИЯТА – БЪЛГАРИЯ!

Президентът, както винаги досега, посочи най-чувствителната тема на дневен ред в България. Една раздирана от скандали и корупция държава не може да бъде авторитетна и да защитава външните си и вътрешни интереси. Видно от примера с моленото, но не дадено извинение от Турция, страната ни е изгубила всякакъв авторитет пред другите държави.

Правилно Президентът многократно посочва, че корупцията трябва да бъде спряна, че трябва всички ние да сме непримирими към нея. И е време Консултативният съвет по национална сигурност да вземе становище и да анализира ситуацията, която вреди на националната сигурност.

Днес един политик, който се чувства много удобно и свойски в политическото блато, обвини Президента, че „нагазва дълбоко в тази политическа кал“. Ами време е овъргалялите се в кал и мръсотия прасета да бъдат хванати за ушите и въдворени по кочините. Не, не по апартаментите с асансьори и тераси със сауни. В кочините, които представляват доскоро подчинените на Майката на нацията затвори.

Националната сигурност е застрашена от абсурдните нива на корупция сред политическата каста. И докато службите, които са призвани да се борят с нея, са поставени под силно съмнение също като хората, които би трябвало да разследват, и докато е по-важно следенето на политическите опоненти, отколкото сигурността, Президентът е единственият, който прави опит да направи нещо реално срещу тази катастрофа.

И въпреки, че правомощията на институцията са крайно ограничени според Конституцията, с авторитета си Президентът прави това, което политиците с цялата си власт, предоставена им от закона, не успяват. Обединява хората. И силата му идва не от правомощията в Конституцията, а от българите зад него.

Бог да пази България и Президента!

Елена Гунчева