Ил. Лингорски: Смях в залата е, че кешовото ограничениe ще пребори сивата икономика

Пазарът на движимите имоти се раздвижи и последва адекватното увеличение на потреблението, тъй като когато се купуват имоти се купуват и всички останали приходящи стоки като мебели и битова консумация.

Това посочи икономистът Илия Лингорски по отношение на последните резултати на института за пазарна икономика, че има бум на потреблението у нас.

„Въпреки ръста в потреблението, ние лежим на нездравословни спестявания в банките. Бизнесът също не иска да рискува. Хората инвестират в недвижими имоти, защото няма в какво друго у нас да се инвестира“, допълни той.

Според финансистът Мика Зайкова засиленото купуване на имоти не е белег за икономически растеж.

„Инвестирането в недвижимости не е най-ефективното нещо. Средната работна заплата не се получава от повечето българи. А 80% от населението получава доходи под необходимото. Пазарът на труда и дори самата държава се обезлюдяват“, отбеляза Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Икономическият прилив първо вдига яхтите, след това обикновените лодки, а тези с продънените коруби си остават на дъното, крилато отсъди Илия Лингорски.

Таванът за кешови разплащания остана непроменен, а гостите смятат, че целият шум покрай този казус е бил напразен.

„Смях в залата, че кешовото ограничение ще пребори сивата икономика. Целият шум беше изключително безсмислен, тъй като все пак нищо не направиха. Очевидно Борисов се готви за президентската си кампания, като използва евтини трикове да се хареса на населението“, заяви икономистът.И добави, че на нас кешът не ние е проблем, а пример за икономическо развитие не трябва да ни бъде Западна Европа.

Всяка регулация ражда някаква сива икономика, категорична бе Зайкова.

.