Имам към вас простичък въпрос: ако някоя фирма получи 1 милион лева по договор, но ги върне обратно – не означава ли това, че тя се чувства гузна, че нещо не наред?!

Добър ден, добри хора. Имам към вас простичък въпрос: ако някоя фирма получи 1 милион лева по договор, но ги върне обратно – не означава ли това, че тя се чувства гузна, че нещо не наред?!
СКАНДАЛ ЗА 1 746 600 ЛЕВА!

На 1 август 2022 г., часове преди встъпване в длъжност на служебния кабинет, изпълнителният директор на Национална спортна база ЕАД към Министерството на младежта и спорта, Венцислав Петков, сключва договори за софтуер и лицензи към него за 1 746 600 лева.

1 087 057 лева са платени на 4 август 2022 г. в банков клон, с попълнени на ръка (?!) платежни нареждания.
Сумата сериозно надхвърля размера на еднократните плащания по сключени договори от дружеството през последните години. Това съобщи днес Министерството на младежта и спорта.

Защо не е използвана СЕБРА (Система за електронни бюджетни разплащания), както е задължително? За да се скрие трансфера от Министерството на финансите, естествено.

Призовавам Агенция “Държавна финансова инспекция” да провери основанията за сключване на договора, както и начина на разплащане на толкова висок процент от договорената сума. Обичайно, средствата по договорите с частни фирми се превеждат на 2 или 3 престации, но много рядко – почти цялата сума авансово.

Би било много интересно Дирекция “Финансово разузнаване “ на ДАНС да провери какво е движението по банковата сметка на получателя; има ли тегления в брой веднага след превода.

“Конкурс или друга процедура не е проведена. На интернет сайта на НСБ ЕАД също не е публикувана информация относно провеждането на такава процедура. Към момента в НСБ ЕАД не са открити протоколите от заседанието на Съвета на директорите както за процедурата по сключване на тези договори, така и за целия период на управление на изпълнителния директор Венцислав Петков, а само отделни препис-извлечения”, съобщават от ММС.

Надявам се, че министър Весела Лечева е предоставила информацията по случая на прокуратурата.
Коментар на Зорница Любомирова: “Аз си изкарвам хляба със софтуерни лицензи. Това е безумие!
Трябва да си атомна централа или автомобилен завод като Мерцедес, за да плащаш подобни суми за лицензи. Всичко над 50 – максимум 70 хиляди за „Спортна база“, е много съмнително. Какво правят там тези спортисти, части за коли?

Интересна ще е тази фактура…
Сложили са им изкуствен интелект, може би?!???”

Соня Колтуклиева