ИМА ЛИ НАРОД И НЕГОВА ВОЛЯ?

Очаквано протестът пред Народното събрание не е особено многоброен. Естествено, част от това се дължи на това, че беше обявен за партиен, а не национален. Присъствието на партийни знамена принципно отблъсква хората, които не се идентифицират с някоя партия. От друга страна, протестът беше обявен много набързо, без време за подготовка, при положение, че много добре се знаеше кога ще се разглежда точката за оръжията за Украйна. В резултат – нищо! Едно голямо нищо.

Преди година говорих с един човек от жандармерията. Говорихме за битите младежи на протеста в София, за мафията, за организаторите. И тогава той ми каза нещо, с което незабавно се съгласих – ако бяхте излезли поне 200-300 хиляди души, щяхме дори да се присъединим към вас. С една шепа протестиращи не се прави нищо. Само се подчертава безсилието на народа.

Огромната част от българите не искат да се дава оръжие на Украйна. И въпросът е къде бяха и къде са тези българи днес? И какви са причините дори софиянци да не подкрепят масово този протест пред Народното събрание? Аз в друга ситуация бих отишла – ако не се вееха белите знамена на една партия, която приватизира всеки протест и си приписва заслугите за всеки един човек, който е протестирал. Както и ако имаше добра организация и знаех, че всеки ще може да говори и да се чуе мнението му. Понякога подобни половинчати мерки водят само до служебно поражение на каузата.

А българите трябва да създадем гражданско общество, което да не чака партии да го организират. Гражданско общество, което да излезе на улиците и да залее площадите, тогава бъдете сигурни, че мнението ни ще се чуе. А сега? Сега просто политиците ни се подиграват….

Елена Гунчева-Гривова