„ИМА ЛИ УКРАИНЦИ В ХОТЕЛА ВИ?“: ТОВА ПИТАТ ТУРИСТИТЕ В ПОМОРИЕ

„Има ли украинци в хотела ви?“

Това е най-честият въпрос, който хотелиерите от Поморие чуват, когато получат запитване за резервация за сезона. Това споделиха от местния бранш на среща по подготовката за сезона, инициирана от общината.

Хотелиерите изразиха притеснението си, че 31 май изтича държавната програма, обезпечаваща престоя на украинците, а все още няма указания как и кога те ще бъдат преместени в държавни бази, предаде БНР.

Кметът Иван Алексиев се ангажира да изпрати запитване с настояване за яснота до Министерството на туризма. Градоначалникът съобщи, че към 10 май 715 са украинците, официално регистрирани в хотели в Поморие според системата ЕСТИ, 200 са настанени в Ахелой. По думите на местните голям е и броят на онези, които живеят в частни квартири.

Ако се абстрахираме от украинските граждани, които ще бъдат най-много в сравнение с другите националности, курортът ще разчита на румънци, за привличането на които се работи, включително с договор за медийно отразяване и популяризиране на събития в Община Поморие на пазар „Румъния“, германци, словаци, чехи, поляци“, се посочва в анализа, изготвен от администрацията за предстоящия сезон и представен пред туроператори, хотелиери, ресторантьори и граждани. Най-много ще са българските туристи, но по-малко от друга година.

8 неблагоприятни фактори отчита Община Поморие за предстоящия летен сезон, сред тях кризата с газа и петрола, войната в Украйна, бежанската вълна и отлив на туристи към конкурентни дестинации Турция и Гърция. Въпреки това се очертава постепенно възстановяване на туристически сектор като реализираните нощувки се очаква да достигнат между 60 и 80% от тези през силната 2019-та година, сочи още анализът.

На базата на записванията към момента от бранша не споделиха този оптимизъм. Другото голямо неизвестно, което посочиха е, неяснотата около цените на чадърите и шезлонгите, което също ключов фактор за избора на дестинация по почивка от българите.

От общината препоръчаха да се разработват уикенд и тематични пакети.

Източник: onovini.eu