Има такъв народ официално обяви кабинета си (пълен списък)

Кандидатът за премиер Пламен Николов представи пред журналисти в Народното събрание имената на министрите в проектокабинета на „Има такъв народ“.

Георги Георгиев – Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Теодора Пенева –  Министерство на труда, социалната и демографската политика

Петър Илиев – МВР

Ради Найденов – МВнР

Теодора Ганчовска – Министерство на отбраната

Пламен Данаилов – Министерство на финансите

Александър Николов – Министерство на енергетиката

Силви Кирилов – Министерство на здравеопазването

Велислава Петрова – Министерство на образованието и науката

Момчил Иванов – Министерство на правосъдието

Георги Султанов – Министерство на културата

Силвия Бакърджиева – МОСВ

Гроздан Караджов – Министерство на транспорта

Десислава Димитрова – Министерство на икономиката

Ивайло Кожухаров – Министерство на туризма

Радостин Василев – Министерство на младежта и спорта.

Пламен Абровски –  Министерство на земеделието

Антония Валентинова – Министър без портфейл по ромските въпроси

Вицепремиерите в кабинета ще бъдат съобщени по-късно, уточни Пламен Николов.

Разпределението на министерските постове съвпада почти напълно със списъка, показан на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ по време на днешната среща с „Има такъв народ“ в парламента.

Част от имената в този списък присъстваха и в първия проектокабинет на ИТН. Сред тях няма личности от служебния кабинет. Прави впечатление, че Петър Илиев, който по неофициална информация бе гласен за премиер, сега е с нов ресор – МВР. Сменен е и ресорът на имунолога Велислава Петрова – образование вместо здравеопазване.

Кои са новите имена?

Пламен Данаилов (финанси) е завършил финанси и счетоводство и контрол в УНСС. Има над 20 г. опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги, сочи справката за него в сайта на ИТН.

Кариерата на Теодора Ганчовска е свързана с Министерството на отбраната. Започва в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, стигайки до началник на отдел „НАТО и ЕС“ в Министерството на отбраната. На 50 г.

Доц. Силви Кирилов, уролог, е добре познат в сферата на здравеопазването. Преподавател в МУ-София, оглавявал е няколко големи болници, сред които Александровска, бил е шеф на Агенцията по трансплантации.

Гроздан Караджов, предложен за министър на транспорта, е експерт по телекомуникации, бивш депутат от Реформаторския блок в 43-тото Народно събрание. Завършил в право в СУ, специалност „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

Момчил Иванов (правосъдие) е адвокат от Велико Търново, областен координатор на партията там. Преподавател е във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Бил е управител на общинското предприятие „Спортни имоти“.

Теодора Пенева (номинация за социален министър) е експерт по енергийна бедност и социална политика. Работи като главен асистент в БАН – секция „Публични политики и социални промени“ и „Международна икономика“. Заместник-директор на Социологическа агенция Китай (All China Marketing Research).

Александър Николов – номиниран за министър на енергетиката – е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. При назначаването му бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.

За министър на културата е номиниран оперният певец Георги Султанов.

Георги Георгиев (предложен за МРРБ) е строителен инженер и доктор по „Организация и управление на производството (строителство)“. Работил е в държавната администрация и в частния сектор, преподавал е 8 години в университети.

Offnews.bg