ИНСПЕКЦИЯТА ЛИ? ТОВА НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТА РАБОТА! НИЩО, ЧЕ СЕ ВЪРШИ ОТ ПРОСТИ ХОРА!

Тия дни радио „Дарик“ привика в студиото си водещите ни политици и в края на разговора с всеки един от тях, те написаха на една стена думата на годината, според техните виждания за отиващата си 2019 г. Президентът написа „Безветрие“ – аз не съм свсем съгласен с това, но то е друга тема. Караянчева проблесна с неграмотното си „БрекзиД“, с което не ми се занимава, защото чуждото невежество и неграмотност винаги ме опечаляват, огорчават ме и ме отегчават. Премиерът определи думата на годината като „Работа“. Коя работа, чия работа, свършена ли е тая работа, така и не стана ясно. Обаче, аз понеже съм злобар и заядливец, прелистик хрониката на премиерската 2019 г. и не видях някаква работа, свършена от него. Видях, че годината му е минала в ИНСПЕКЦИИ.
Какво е това инспекция, поинтересувах се аз. И открих в тълковня реник на българския език няколко значения на думата ИНСПЕКЦИЯ. Ето и някои от тях:
„Ревизия, надзор, контрол, проверка, обследване
обиколка, тур, патрул преглеждане, инспектиране, проучване, ревизиране, преглед.“
Всяко едно от тия назначения е натоварено с очакване, че ако правиш ревизия, надзор, контрол, проверка и обследване, би трябвало да си компетентен в съответна област, която ревизираш. Не е известно премиерът да има компетенции и експертиза по пътно строителство, изграждане на мостове, магистрали и други пътни съоръжения – образованието му няма много общо с тия дейности.
Следващите значения – обиколка, тур, патрул, преглеждане, инспектиране, проучване, ревизиране, преглед, са по-фриволни в значението си и са близки до полицейската работа, дейността на полските пъдари и горските надзиратели – те минават през района си и най-общо казано го наглеждат, дори и това да не означава нищо. Но пътьом се срещат с тоя и с оня, подвикват „Здрасти, Пешо! Как си? Добре ли е жената?“ и продължават нататък, до следващия пункт на тура, обиколката, турнето, най-общо казано трасето на инсекцията.
Какъв е смисълът на тия премиерски „движения и маневри“, можете да си отговорите и сами.

Въпреки разпространяваните слухове и предположения, че премиерът ще посети бедстващия в безводие областен град Перник, който е само на 30-тина километра от столицата, Борисов не се весна при страдащите хора. Днес е предпочел друга дестинация на бездарната си и вредителска безпомощност да управлява нормано държавата. „Премиерът Бойко Борисов инспектира с джипа ремонта на третокласния път Михалково-Девин-Стойките за Смолян. Той вози зам.-министър Николай Нанков и двамата се възхищават на бетонните стени, изградени край пътя, и мрежите, спиращи срутищата, става ясно от публикация на Борисов във фейсбук. Джипът премина от Кричим до Михалково, в реконструкцията на пътя са вложени 46 млн. лева.
„Гледай, всичко хубаво е направено, асфалт, всичко. Скалите пак ще падат, ама няма да е на пътя, обяснява Борисов на Нанков.“, съобщават медиите. И разбира се, не коментират, че това е поредната проява на премиерския гьонсуратлък и неспособността на Борисов да преценява кое по-важно – дали някакви си 34 км реконструиран нов път (защо трябва да се реконструира нов път?!), или опасността в Перник да пламнат епидемии, да се затварят болници, училища, детски градини и животът да бъде парализиран. Не мога да разбера съвсем това някакъв инфанитлизъм ли е, обикновено вдетиняване ли е, или е пример за „Пука ми на жилетката!“ и „Дръж ми шапката!“.

Любо Кольовски

loading...