Интервю с адв. Хаджигенов от „Отровно трио“ за перспективите на протестната вълна, обхванала България

 

Адв. Хаджигенов, „Отровно трио“ пое инициативата и успя да превърне народното недоволство, причинено от порочното управление на държавата, в протестна вълна. Нямате ли страх от репресии? Всъщност, отново ли живеем във времена на дисидентство?

Избрахме да не ни е страх! Този път не сме сами. Хората започнаха да разбират, че – докато ги е страх, ще ги мачкат. Когато съберат сили и се изправят, никой не може да ги смачка.

Дисидентство – общо взето натам вървят нещата. Или пък не са мърдали от там. 

Все още борбата за хляба и оцеляването на примитивно ниво изчерпва всичко. Не просто в момента се създава гражданско общество, но и се обучаваме как да бъдем граждани 

 

Първоначалната цел на организираните от Вас протестни действия бе да се опази президентската институция от своеволия на прокуратурата. Именно президентът в публичните си речи смело, ясно и на висотата на заеманата от него длъжност посочва причините и целите на протеста. Ако правилно го разбирам, призовава към превръщане на фасадната ни демокрация в реална. Призовава и за връщане на превзетата от задкулисието власт в реформирани, прозрачни и ефективно отчитащи се пред обществото демократични институции, които да работят в интерес на гражданите, а не на задкулисници. Има ли разногласия между Вас и президента?

Целта не е била това. Влизането на личната, новосъздадена гвардия на главния прокурор в президентството беше капката, която преля чашата. Това беше не само незаконно, но и представляваше точно мутренска демонстрация на сила.

Благодарение на тази атака и президентът се активизира за първи път и започна да се държи като такъв. Разногласия между нас и президента? 

Хахаххахахха. 

Не разбира се. До скоро не виждах причини да одобрявам президента, който се държеше, като средностатистически чиновник. Сега обаче нещата се промениха. Радев еволюира и започна да се държи подобаващо. Нещо повече, получава му се и то добре. Така че, кликата Борисов – Гешев с безобразните си действия го събудиха от летаргията и го накараха да се съвземе. Радев не е политик, но цял живот е войн. Политиката е война с други средства и той показа незабавно, че това е нещо, което умее. Включително е готов да се научи на нещата, които не знае или не е искал да направи преди.

  

„Рестарт на демокрацията“ е един от лозунгите на протеста. Исканията Ви са: оставка на кабинета Борисов и главния прокурор Гешев; електронно и дистанционно гласуване; Велико Народно Събрание за промяна в Конституцията. Как изпълнението на исканията Ви ще рестартира демокрацията?

Хммм

Реално ние имаме имитация на демокрация, не друго. Ликвидираме крадливата Хидра в цялост, събаряйки корумпираното правителство на Борисов, което уби не само идеята за демокрация, но и заграби и ликвидира бизнеси. Промяната на Конституцията или изцяло нова Конституция е задължително условие за истинско, а не каскетно правосъдие. Това показва и заявка за бъдеще или дава отговор, макар и частичен, на въпроса „после какво?“

 

Как ще накарате главния прокурор Гешев да подаде оставка, освен ако не го направи по собствена воля?

Насила, разбира се. Ще преместим протеста след падане на правителството пред съдебните палати в цялата страна, докато гешеф подаде оставка, доколкото самото му съществуване е в разрез с идеята за правосъдие.

 

Георги Георгиев, председателят на сдружение „БОЕЦ“ обяви успешно коалиране на всички останали организатори на протеста в общ организационен щаб. Защо само „Отровно трио“ не се присъедини? Не е ли единството предпоставка за успеха на протеста?

Хахахахаххаха. Още същият ден стана ясно, че „апелът“ му е кух. Посочените в него организации изрично оповестиха, че „БОЕЦ“ не е коментирал с тях и е недопустимо да пише от тяхно име. Идеята очевидно е друга – не да се помогне на протеста, а както обикновено да се намести на видимо място. Извън дребните игрички, протестът се присъедини към блокадата на БНТ, без да се афишираме по какъвто и да било начин. Доколкото целта е една обща и е постижима само заедно.

 

Обществеността отдавна чака да узнае ще създаде ли триото или негови членове нова партия, с която на изборите да влезе във властта и осъществи политическите си идеи?

Отговор на този въпрос е възможен след постигане целите на протеста. На този етап е безпредметно. Естествено, както и във всяко друго нещо, гледаме максимално напред и в страни, опитвайки да предвидим всички възможности.

 

На кметските избори в София подкрепихте кандидатурата на Мая Манолова за кметското място. Ще участва ли тя във Ваш или Вие в нейн бъдещ политически проект?

Не обсъждаме подобни възможности.

Подкрепата за Мая Манолова беше единствената възможност да съборим ГЕРБ в София, а и Манолова показа готовност да служи на избирателите си – да бъде нашата „крива щанга“ с която да съборим властта. Нужен е друг инструмент, но, когато не разполагаш с него, използваш, това което е под ръка.

 

По-скоро ляв или по-скоро десен политически проект би спечелил подкрепата Ви?

Граждански със сигурност. В партиен аспект – максимално широк, за да представи, колкото се може повече граждани.

 

Кои партии според Вас може да влязат в бъдеща коалиция на промяната? Какви са шансовете й за спечелване на мнозинство в парламента, за да може да осъществи реформите, за които говорим.  

Шарена и широка коалиция, за да няма превес и мръсни сделки в ущърб на гражданите.

 

Протестите катализатор ли са за пълноценно българско гражданско общество? Доколко му помагат да поеме ролята си на коректив срещу злоупотребите на властта? 

Протестът създава гражданско общество. Обучава хората как да бъдат граждани. Той е единственият правилен и законен начин гражданите да бъдат коректив на властта. Това е начинът. Няма друг!

Иво Алексиев

http://meritum.space/ivo_alexiev.html