Иска ли наистина Корнелия Нинова да има правителство?

БСП е отказала да подпише споразумението за коалиционно правителство. Направила го е в последния момент и е поискала нова среща за коментиране на ситуацията. Според Корнелия Нинова – защото БСП имала забележки по отношение законодателството в социалната сфера, които социалистите искали да бъдат изчистени.

За скандалия разнобой малко преди старта съобщи зам.-председателят на 47-ото НС – Ива Митева.

Корнелия е в силата си. Макар и след разгромяваща загуба на изборите, тя в момента държи всички аса на политическата сцена. Без нейните депутати, правителството би било на малцинството. Това означава, че всяко решение ще се взема бавно, трудно и след допълнителни преговори – явни и прикрити. За това може да си позволи буквално да шантажира останалите три партии, коментираха анализатори.

Нинова има много сериозен проблем със съставянето на правителството. От една страна партията е на границата на пълното обезличаване. Тя трябва да е в управлението, за да демонстрира пред избирателите си, че е фактор. От друга страна се коментира, че министерски кресла и зам.-министерски, както и на други по-ниски етажи на властта, са обещани на в пъти повече хора от бройката на длъжностите. Никой не може да предвиди какво ще стане, след като мнозинството надяващи се няма да бъдат удовлетворени по дадените им обещания и дали свои няма да „изметат“ преговарящите, допълват партийци.

rns.bg