Истинските виновници за енергийния колапс са ГЕРБ

Днес синдикатите протестират – за енергийна независимост.
Защо сега?
И срещу кого?

На 21. януари 2021., кабинетът „Борисов“ предложи на Европейската комисия (ЕК) – два месеца преди изборите, план за реформа в българската енергетика.

Важните дати:

30 юни 2021 г.

Прекратяване на дългосрочните договори с ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“.

1 юли 2021

Премахване на НЕК като обществен доставчик на ток и прехвърляне на всички сделки към борсата.

1 юли 2021

Въвеждане на механизъм за капацитети от ЕСО.

31 декември 2021 г.

Определяне на енергийно уязвимите групи.

31 декември 2024 г.

Край на регулираните цени на тока за домакинствата.

В този таен план напълно липсваше темата за т.нар. въглеродно изтичане – България като гранична с трети страни държава – членка на ЕС, е изправена пред пряката конкуренция на по-евтината електроенергия от Турция и Сърбия, за която не се плащат квоти CO2.
През януари 2021г. цената на въглеродните емисии достигна рекордни нива – близо 40 евро/тон, или 75% от средната борсова цена на самата електроенергия за месеца.

Тайният план на ГЕРБ е разработен от .
Frontier Economics – същият консултант, нает от Министерството на финансите за преговорите по развалянето на договорите с американските централи. Излиза, че едно и също лице консултира държавата как да развали споразуменията с американските централи и в същото време изготвя доклада за състоянието на сектора, предлагайки реформа чрез прекратяване на въпросните договори.

Реформите за този огромен сектор и плана са изготвени без консултация със самия сектор.Едва след като ЕК поиска становища от заинтересованите страни, те разбраха за плана на Борисов/ ГЕРБ.

От Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) не крият възмущението си, че правителството е предложило на Брюксел план, без да е бил обсъден в България, и посочват, че в него липсва цялостният поглед върху енергийния преход 2020 – 2030 г.

От Националната енергийна камара, в която влизат соларната, вятърната и хидроасоциациите, ЕРП-тата и самите американски централи, също са силно изненадани от липсата на дискусии по предложената реформа и дори твърдят, че планът е изготвен в пряко нарушение на принципа за достъпност, публичност и прозрачност, който е основен принцип в българското право.

ЕК разполагаше с 4 месеца да разгледа плана и да обсъди становищата на засегнатите страни, които НЕ ЗНАЕХА за плана.

Ето защо и двете служебни правителства през 2021г.останаха с вързани ръце в сферата на енергетиката и най-вероятно ще се наложи следващото да поеме негативите от неизбежното затваряне на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ .

Истинските виновници за енергийния колапс са ГЕРБ.
Мястото на протестите е пред тяхната централа.

КОЙ има интерес от протестите точно сега.?
БОРИСОВ и ГЕРБ – виновните за всяко дъно, което достигнахме.
Въпросът е кой дирижира синдикатите??????

Румяна Ченалова