ИТН номинира Мартин Карбовски за член на СЕМ

Журналистът Мартин Карбовски е номиниран за член на Съветa за електронни медии от „Има такъв народ“.

Предложението е внесено в деловодството на парламента, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници в управляващото мнозинство.

„Карбовски е предложен за член на СЕМ от Има Такъв Народ. Тази новина не е виц. Но ИТН явно е“, написа в профила си във Фейсбук Радослав Бимбалов.

От пресцентъра на „Демократична България“ съобщиха, че са внесли предложение в Народното събрание, с което предлагат известния журналист Пролет Велкова за член на Съвета за електронни медии.

Миналата седмица Народното събрание одобри правилата за избор на нови членове на Съвета за електронни медии, като процедурата предизвика размяна на обвинения между управляващи и опозиция за състоянието на медиите. Парламентът подкрепи предложените от медийната комисия стари правила за условията и реда за предлагане, изслушване, избор на кандидати за двамата нови членове на СЕМ.

Правилата предвиждат предложенията за кандидатите за двама членове на СЕМ да се правят от народните представители и от парламентарни групи до медийната комисия в седемдневен срок. Изискването е кандидатите да имат опит в електронни медии, съобщения, журналистика, право или икономика.

Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в ресорната комисия, като окончателният избор ще е в пленарната зала. В края на април изтичат мандатите на двама от членовете на СЕМ – София Владимирова и Розита Еленова, и двете от квотата на Народното събрание.

Крайният срок за издигане на кандидатури е четвъртък, според приетите от Народното събрание правила за избор на двама членове на съвета от парламентарната квота.

frognews.bg