И Индия след Китай,отсвири САЩ, за санкции срещу Русия

И Индия след Китай,отсвири САЩ, за санкции срещу Русия.

Вчера Китай,остро и със заплахи отхвърли мераците на САЩ да следват антируските санкции. Властите на КНР не приемат американски ултиматуми.
Пекин обеща да предприеме ответни мерки срещу Вашингтон, в защита на своите компании и лица в случай на натиск от страна на САЩ.

Китай отхвърли всякакви санкции на САЩ и прилагането на принципа на екстериториалност, каза говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан,по време на брифинг.

Днес,Индия декларира желание да използва юана, като основна валута, за търговски сетълменти в национални валути по схемата рупия-рубла, съобщи на 14 март вестник Mint, позовавайки се на правителствени източници.
„Можем да разгледаме система с плаващ валутен курс. За отправна точка може да се вземе трета валута, може би юанът“, каза източникът.Той добави, че подобно споразумение няма да изисква точен обменен курс да бъде свързан с която и да е валута.

Механизмът за търговия с местна валута е ключов за възобновяването на търговията между Ню Делхи и Москва, тъй като Индия купува много продукти от Русия, включително в областта на отбраната и ядрената енергетика, докато Индия изнася фармацевтични, селскостопански и други стоки за Русия, каза източник на вестника. Индия е третият по големина вносител на петрол в света и обмисля да купува петрол от Русия при преференциални цени, за да облекчи инфлационния натиск.

„Работим по валутно споразумение за улесняване на търговията, особено след като също така планираме да увеличим покупките на петрол от Русия“, каза правителствен служител пред изданието.

Йордан Халачев