И НЕ СИ ПРАВЕТЕ КУМИРИ…..

Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и на закрито

Българите сме наивни и то много. 32 години една и съща грешка и продължаваме да я повтаряме и дори задълбочаваме. Като християнка спазвам закона да не си правя кумир от нищо от това, което е на небето или на земята. Затова и не вярвам в Спасители, които ей ся ще ни оправят, докато ние с бира на дивана чакаме оправянето.

Уроците ги учим трудно и определено повтаряме класа. Помните ли преди няколко години Лаура – светата прокурорка, която на бял кон щеше да дойде да арестува лошите, да прибере Борисов и Гешев, да раздаде правосъдие и мед и мляко да потекат от чешмите. Естествено, докато ние стоим на диваните и чакаме Лаура Кьовеши да ни оправи простотиите, които ние сме забъркали.

А сега, скъпи наивници, погледнете снимката на Лаура Кьовеши и Гешев в Европейската прокуратура. Мир и любов. Мир и любов царят между Гешев и Козяк, явно договорката е сключена и са си стиснали ръцете да работят заедно. А вие чакахте и от САЩ да се преборят с корупцията в България. И какво дочакахте? Плюехте ме, когато ви обяснявах какви са правомощията на европейския прокурор и че не може да се бърка в друго, освен в измами с европейски фондове, а вие ме набеждавахте за враг, защото не приемахте истината. Е, КАЗАХ ЛИ ВИ! Казах ви! Ама от това не ми става по-приятно. Защото искам най-накрая нашият народ да се осъзнае какво иска от политиците и активно да участва в политиката.

Промените стават не с протести и със Спасители на бял кон /по правило всички тръгващи от Козяк/. Промяната започва в съзнанието ни. Да не си правим кумири от политиците. Политикът трябва да е СЛУГА, а НЕ ГОСПОДАР! Набийте си го в главите! Не пришивайте етикети на спасители на никого. И Бог не може да ви спаси, ако сами не го пожелаете и не направите нещо по въпроса!

Не харесвам превъзнасянето на когото и да било. Пътят към ада започва с това да се приемеш за специален и единствен. Нарцисизмът е погубил повече хора и от чумата. И народи, разбира се. Политикът винаги трябва да е пред очите на своя народ и да не допуска да се главозамайва. Политикът трябва да стои здраво стъпил в реалността. Защото, да цитирам Тери Пратчет: „Тази тълпа, която на коронацията радостно вика овации, ще е същата, която ще хвърля камъни по вас на гилотината!“.

Кадрите решават всичко. Включително политиците. Не е достатъчен ентусиазма. Познавам много свестни и родолюбиви политици, които са непознати на обществото. Защото едно е да искаш, друго е да можеш, а не винаги добрите намерения са добър старт. Трябва си и професионализъм, визия, кадрова политика, интуиция. И най-важното – винаги най-строго да следиш себе си. И да се вслушваш не само в овациите на приятелите, но и в критиките на враговете си. Аз съм постигнала повече неща в самоизграждането си от критиките и мненията на враговете си, отколкото от съветите на приятелите си. Политикът трябва да има отворен ум, да чува и приятели и врагове. И да е най-безмилостен към себе си….

А народа трябва да не забравя, че е работодател. И да следи слугите си дали няма да се отклонят от обществения договор. И най-важното – да не сменя местата!

Елена Гунчева