И тия подвиха опашки

Водевилът на работодателите за протести, с който дни наред разсмиваха целокупното българско население, приключи безславно след среща с Батман Борисов и енергийни „спецове“ на ГЕРБ. След като предния ден поискаха оставката на ресорната министърка Теменужка Петкова, вчера същите подвиха опашки и заредиха познатите ни клишета за „ползотворна среща“, „дълбоки реформи в енергетиката“, разни стратегии и законодателни промени за „повече прозрачност“ и конкуренция… Както се казва, от пусто в празно – на това му се наслушахме години наред. Даже Петкова не присъства на сгледата, а вместо нея „напредъкът“ пред медиите отчете шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.
От мъглявите приказки и обещания, с които до 2 седмици щяло да се сложи „ред в сектора“, не става ясно с какво точно Борисов е запушил устата на Домусчиев и компания. Врътката им на 180 градуса, която потуши писъците за „безобразията в енергетиката“, бе повече от очаквана. Не защото някой е вярвал, че въпросните работодатели ще излязат на паветата да протестират със своите лимузини срещу властта, а защото стратегията на Борисов да притъпява всяко недоволство се оказа работеща. Самият той на няколко пъти вече размахва пръст на всеки, който застрашава лежерната „стабилност“ в чест на  европредседателството му. И даде да се разбере, че няма да допусне подобни „бунтове“, които да петнят ореола му.
Но ако няколко отпуснати милиона „от резерва“ за МВР, за БАН или за СУ, в разрез с всякакви бюджетни правила и закони, обясняват логиката на всеки отказ от протест, то какво ли е обещано на бизнеса? Ще разберем съвсем скоро, защото е повече от ясно, че „компенсацията“ ще се стовари върху обикновените хора, които ще трябва и този път да поемат удара и да платят солидарно. За егото на един и кефа на други

Валентин Георгиев

http://duma.bg