Йончева вади афера „Ало, Банов съм“

Става дума за корупция в строителството и злоупотреба с държавни средства от Боил Банов в качеството му на зам.-министър на културата през 2016 г., обяви соцдепутатката Елена Йончева. Тя представи запис от разговори на Банов, в които той съдейства за опрощаването на поне 700 хиляди лева неустойка на фирмата – строител на втори и трети етап на античния културен комплекс „Сердика“ – Ларгото.

Банов дава указания на своя кабинет как да бъдат подправени документи, за да не си прибере държавата 700 хиляди лева, разговаря с независим одитор, а с ръководителя на фирмата договарят как да синхронизират документите, за да не плати фирмата неустойката от 700 хиляди на държавата, която дължи за закъснението, разказа Йончева

Записът е направен от служител на министерство на културата, който е присъствал на разговора. Направен е, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и като застраховка, обясни Йончева.

Ще бъдат пуснати сигнали до прокуратурата и ОЛАФ, защото става въпрос за европейски средства. От БСП поискаха оставката на министъра на културата Боил Банов.

http://24chasa.bg

loading...