Йончева към комисар Юрова: В България прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки

Въпреки неколкократните констатации и препоръки на Европейската и Венецианската комисии за липсата на ефективна съдебна система и независим надзор на прокуратурата, както и за корупция по високите етажи на властта, в България трайно се изгражда една авторитарна власт, системно поставяща под свой контрол съдебната система.

На тези проблеми Елена Йончева, член на Групата на социалистите в ЕП, обърна внимание на комисар Вера Юрова.

„Прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки“, отбеляза Йончева и запита комисаря- каква е нейната позиция по въпроса и как смята да се справи с този сериозен проблем.

Тя коментира също и безпрецедентната по мащаб хакерска атака срещу информационните масиви на НАП и изтеклите лични данни на милиони българи и фирми и се обърна към еврокомисар Юрова с директните въпроси- кой би следвало да носи отговорност за този пробив в европейската сигурност и дали такъв сериозен пропуск в областта на защитата на данните ще се отрази негативно на приемането на България в Шенген.

Юрова заяви, че официалната позиция на ЕК си остава тази, изразена от председателя Юнкер – че амбицията е МСП да приключи преди края на мандата на тази Комисия, само при изпълнение на отправените препоръки.

Комисар Юрова отговаря на въпроси на евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП във връзка с последните инициативи на Европейската комисия относно утвърждаването на върховенството на закона, борбата с изпирането на пари, защитата на личните данни.

.

frognews.bg

loading...