Йотова: Правителството закъсня с реакцията си за Украйна

„Правителството закъсня с реакцията си на решението на властите в Киев да приемат закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата да изучават майчин език“. Този коментар направи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на деня на отворени врати в президентството, предава Дарик. Тя изрази надежда, че украинския президент Петро Порошенко ще наложи вето над закона, в противен случай Украйна може да срещне несъгласието, както на България, така и на Полша, Унгария и Румъния, които имат малцинства там, за присъединяването си към Европейския съюз.

По думите ѝ като страни членки четирите държавите имат право да възпрепятстват влизането на Украйна в Европейския съюз заради тези промени.

„Знаете, че ако една държава от ЕС наложи вето за приемането на една от страните, тя не може да стане пълноправен член на ЕС. Много се надявам да не стигаме до там“, каза Йотова.

Украйна увери, че няма да ограничи малцинствата да учат на майчиния си език

Според нея този закон ще има сериозно въздействие върху потока студенти от Украйна към България.

„Ще се случи това, че децата, които ще искат да учат в българските висши учебни заведения, няма да бъдат равнопоставени, защото няма да говорят добре български език и естествено, че когато не знаеш добре един език, не е толкова силно желанието да учиш във висши учебни заведения на този език“, допълни Илияна Йотова.

Йотова: Правителството закъсня с реакцията си за Украйна

cross.bg

loading...