Кадиев към ГЕРБ: Кой реши държавата да плати двойна цена за акциите на частна банка?

Недоумявайки, слушам решението на кабинета от днес: „Кабинетът одобрява участието на ББР в ПИБ да се извърши при пазарни условия и до 70% от записаните и заплатени акции. Въпросът е ЕК наистина ли ще приеме да участва в подобна схема? Защото ако и техните институции са такива, се питам какъв е смисълът от ЕС, пише бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев

„Важно е да се подчертае, че след това ще бъдат изкупени от банката акциите, на цени с лихви и Българската банка за развитие и държавата няма да загубят нищо. Това трябва да бъде записано, изрично“, обърнал се Борисов към финансовия министър Владислав Горанов, според медиите.“

Повод за коментара му е новината, че Банката за развитие (ББР) е придобила 70% от увеличения капитал на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това очевидно провокира и въпросите на бившия червен депутат към управляващите, като най-горещият от тях е: кой реши държавата да плати двойна цена за акциите на частна банка.

Финансистът задава няколко горещи въпроси към правителството на Борисов, като не крие своето съмнение, че Европейската Комисия ще приеме да участва в подобна схема.

Въпроси:

– как така ББР ще купи 70% от акциите, като съгласно съобщеното вчера единият участник купува 98.2%, другият- 1.8% от акциите, но никой не купува 70%?
– как така „при пазарни условия“, като ги купуват на цена 5 лв., а на борсата са на цена 2.64 лв.?
– Ако в пакет с ББР още някой участва в изкупуването на 98.2% от новопредложените права, този някой придобива дял също над 3% от ПИБ и трябва да има предварително одобрение от БНБ. Има ли?
– как така ПИБ ще изкупува обратно акциите, като сега те се плащат на мажоритарните собственици, не на ПИБ? Логично мажоритарните собственици трябва да ги изкупят обратно „с лихвите“, не ПИБ.
– как точно Борисов и Горанов гарантират, че това ще стане? Защото никой не може да задължи нито ПИБ, нито мажоритарните собственици да изкупят обратно акции, които сега продават, че и „с лихвите“.
– кога точно ще стане това обратно изкупуване, защото не е без значение? Да не се окаже през 22 век.

Мога да продължа с въпросите до безкрай.

Нашите управляващи не изненадват никого, заявява Кадиев.

frognews.bg