Каква да е котката

Математическата и политическата логика ме замислят. Един счетоводител смятал числа и проценти, говорел за проценти и числа, започнал да сънува числа и проценти. По лекарски съвет си сменил работата и рекъл: Сега съм 25 процента по-щастлив. Сякаш процентът е изчислим и е най-важното.

Породиха спор думите на вицепремиера Симеонов, че най-добре главният секретар на МВР да е човек от ГЕРБ. Сякаш това е най-важното. Най-важното е той да върши работа. Дън Сяопин каза:

“Няма значение дали котката е черна или бяла, стига тя да лови мишки.”

От кои българи да се срамувам? Само от гласуващите? Само от онези, които те избират? Само от двамата, които намацаха оградата в мемориалния парк в Хирошима? О, Sancta Simplictas, казал на кладата Ян Хус, когато видял старица да носи наръч съчки.

Аз казвам, че простотията е като наочниците, които слагат на коня да се върти в кръг, когато вади вода от долап или тегли диканята на хармана. Американците казват на безпериферното зрение Tunnel vision.

Дипломат номер едно на държавата Израел постоянно казваше евреите и палестинците да имат фифти-фифти контрол в Ерусалим. За този дипломат евреите измислиха виц, че когато стюардесата в самолета го запитала чай или кафе, той казал фифти-фифти.

А на първи януари 1973 г., когато влязоха в европейската общност, англичаните измислиха виц, че казали: „Европейците карат вдясно, ние в вляво. Кое е по-добре?“ Отговорили им с изтърканата мъдрост: „Истината е винаги някъде по средата.“ Което значи насрещно движение за всички.

Вицовете са измишльотини, но нещо казват и дори предсказват. Споразумение за Ерусалим няма, Brexit зацикли.

Ако все пак ви се случи да изречете глупост, не се притеснявайте. Хора сме, грешим. Когато индустриализирана Европа заговори, че индустрията замърсява околната среда и въздуха, президентът на Бразилия каза: We need industrialisation, we want pollution.

Векове по-рано един блестящ ум, френският аристократ Шатобриан нарекъл Шекспир английски селянин. Вярно, Джон Шекспир, бащата на Уилям Шекспир, бил фермер, после прекупвач на вълна, после шиел ръкавици.

Днешните политкоректни още не са се сетили да се заядат с Шекспир. Ревнивeцът Отело е тъмнокож мавър (расизъм?) Хамлет казва: „Слабост, твоето име е жена“ (сексизъм?). Пиесата „Венецианският търговец“ първом била „Венецианският евреин“ (антисемитизъм?).

Шекспир се родил в Stratford-upon-Avon. Родната му къща я почистват непрекъснато, защото се стичат туристи от цял свят да видят къде се е родил Шекспир и това е поминък за местните. Предполагам благодарение на неаристократичното си потекло Шекспир бил предприемчив. Направил бизнес, със свой контролен дял построил театъра „Глобус“. Там зрителите дъвчели тютюн и плюели, пушели, пиели бира и пикаели както около „Питбул арена“ на отсрещния бряг на Темза, където питбулите в пита (ямата) хапели була (бика). В „Глобус“ някой казвал: Fire! Зрителите препикавали пламъчетата, запалени от изтръскана лула тихомълком, заслушани и загледани какво става на сцената. Very cool indeed! Така поради успеха си „Глобус“ изгорял.

Тогавашните европейци, включително англичаните, били зле с личната хигиена (японците се къпели сутрин и вечер, наричали Англия Ейкоку, а чужденците гайджини). Преди световното изложение в Осака през 1970 г. правителството им каза да не пикаят пред очите на хората, не правело добро впечатление на гайджините.

Холандците били корабостроители. На вълнореза слагали дървена скулптура. На един ветроход те сложили скулптура на Еразъм Ротердамски, защото той бил европеецът, който искал всичко да види и узнае (сега Еразъм е чудесна европейска образователна програма за младите). Ветроходът се зареял чак в Японско море, където потънал, но японците забелязали, че е триж по-бързоходен от техните джонки. Не узнали как е направен, щото не могли да сглобят отломките, изхвърлени на брега. Запазили дървената скулптура на Еразъм в чест на гайджина мореплавател.

Еразъм написал “Възхвала на глупостта” на латински, тогавашния европейски лингва франка. Прочели я високообразовани духовници. Разбрали, че за тях се отнася, но не се обидили, Еразъм забавлявал, без да обижда. Възхвалата е превеждана и издавана в България много пъти. Но гласуващите българи са коне с наочници и не четат такива книги.

Колчем се докосна до различна цивилизация, сещам се за “Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников. Не съм против демократизацията, но се питам дали българската вносна демокрация не е криворазбрана цивилизация.

Като чуя за Китай, сещам се как по алгебра ни учеха, че минус и плюс дават минус, а минус и минус дават плюс. Мао направи две революции, великата и културната революция, която беше безумие. Мао не заслужава плюс, понеже няма два минуса, сиреч два неуспеха.

Чао, Мао. Досвидания. Бай, бай. Сайонара.

Димитри Иванов

http://segabg.com