Какво искаме като избиратели

Политиците имат навика да забравят какво точно искат избирателите. Или суверенът, че е модерна дума напоследък. Така политиците свалят от себе си отговорността за действията си.

Мило и конструктивно им припомням какво искаме и се надявам да спрат да се цупят, да ни се карат, да се правят на обидени, да се държат като малки деца, да дават героични интервюта, да се правят на жертви, да се правят на герои, да се правят на султани и да ни губят времето.

Ние, обикновените граждани на България, като сме избрали да останем тук, да работим тук, да се учим тук, да живеем тук, да се надяваме, че и децата ни ще искат да останат тук, не искаме да се занимаваме непрекъснато с политика, политици и политиканстване. Имаме само няколко обикновени искания, за да сме нормална държава:

1. Искаме върховенство на закона. Искаме всички да са равни пред закона.
2. Искаме всички да са равни пред закона, даже политическите лидери, почетните председатели и лидерите в сянка.
3. Искаме всички управляващи от политически сили или граждански квоти, да разберат, че са назначени временно от нас, ние им плащаме заплатите и те трябва да работят спрямо длъжностната си характеристика.
4. Искаме нормални хора да ни управляват, а не инфантилни некадърници.
5. Искаме управляващите да си вършат работата, за която са назначени. А не да се хвалят за всеки открит километър.
6. Искаме да има наистина независими институции. Искаме шефовете на институциите да носят отговорност за грешките или бездействието си.
7. Искаме проблемите да се решават по закон и от съответните институции, а не от благоволението на премиер, на султан, на падишах или на друг вид самозабравил се лидер.
8. Искаме административна реформа. Искаме намаляване на административната тежест над хората и бизнеса.
9. Искаме работещо електронно управление. Което ще спести усилия, а и ще намали сериозно администрацията.
10. Искаме всеки един чиновник да осъзнава, че е на мястото си, за да помага на нас, избирателите. А ако това му е досадно, да си ходи веднага.
11. Искаме предсказуемост на законодателството. И достатъчно дълги периоди за въвеждането му в практика, за да можем да се подготвим.
12. Искаме да можем спокойно да се разхождаме без да се страхуваме за живота си. И да имаме нормални правоохранителни органи, а не частни щурмови отряди.
13. Искаме да можем да разчитаме, че полиция и прокуратура ще се грижи за нас в случай на нужда, а няма да се държат все едно им досаждаме.
14. Искаме да сме сигурни, че има ефективен контрол над харченето на парите от нашите данъци.
15. Искаме всички договори по обществени поръчки да са публични. Наши пари се харчат все пак.
16. Искаме да има непрекъснат контрол над всички в управлението и администрацията за конфликт на интереси и злоупотреба с власт.
17. Искаме реформа в здравеопазването. В момента системата смачква лекари, медицински сестри и пациенти поравно. Никой не е доволен, а се хаби огромен ресурс.
18. Искаме реформа във всяка една обществена система, за да може да се доближим до нормалната демокрация.
19. Искаме функционално разбиране, че в момента много жертви на различен тип насилие, не виждат подкрепа. И че политици и администрация изостават ужасно в модернизирането на законодателството.
20. Искаме всички бивши ченгета от Държавна сигурност да нямат право да заемат публични постове.
21. Искаме политиците да ни предлагат по-добро бъдеще. А не непрекъснато да гледат в миналото.

Не са само тези точки, всеки има още много идеи и предложения. Но са добро начало.

Явно е необходим нов обществен договор. Защото много политици забравят какво точно искаме. А ние само искаме нормална държава.

Ако случайно някой загуби идея какво точно е нормална държава, нека да погледне къде отиват децата. Къде отиват да учат, къде отиват да работят, къде отиват да живеят. И да се запита защо отиват там, а не остават тук. Защо много хора отиват там, а не остават тук.

Да, просто искаме нормална държава. За да не избягаме от България. Нормална държава, толкова ли е сложно за разбиране?

Хубав ден! 🙂

Любомир Аламанов

#нитоденбезнормалност
#нитоденбезизбор
#нитоденбезотговорност
#21точки