КАКВО ИСКАМЕ ОТ ЕВРОПА? И МАХНЕТЕ СЛОНА В СРЕДАТА НА СТАЯТА!

Днес Цветанов в Свищов направи изказване, че трябва да се гласува за ГЕРБ, за да има стабилност и да се ВЪЗПОЛЗВАМЕ от европейската солидарност. И това ме накара да се замисля какви всъщност очаквания имат българите от съюза и от депутатите в Европейския парламента. Е, неговата цел може и да е възползване, но за нас?

И си мисля, че нито е цифровизацията, нито развитието на мултикултуралистичното общество. Всъщност разсъжденията на хората са обвързани с тяхното материално състояние и стандартът им на живот. Защото ако не може да си платиш сметките или няма с какво да нахраниш децата ти, ти е все тая за електронното управление, достъпът до интернет, както и развитието на мултикултуралистичното общество на основата на европейските ценности, каквито и да са те.

Истината е, че българинът свързва ЕС само с няколко неща: оттам идват пари, които се надява да стигнат и до него, от Брюксел ни налагат някакви странни и вредни изисквания, в съда по правата на човека можем да се ожалим от правосъдието в България. Защото никой досега не преведе на човешки език какво всъщност се прави в ЕС. А колкото по-неразбрана е една институция, толкова по-трудно се възприема и защитава.

И всички кандидати за евродепутати правят една основна грешка – говорят за отвлечени неща, далеч от ежедневието на хората. Затова е и ниският интерес към тези избори. И ако има по-голямо участие в изборите, то ще се дължи на наказателен вот срещу ГЕРБ, а не защото хората са осъзнали ползата от ЕС.

Очакванията ни, че с влизането в ЕС стандартът на живот ще се повиши, не само не се оправдаха, но дори бедността стана повсеместна – повече от 70 % от българите са с доходи, които не им позволяват нормален живот. ЕС не успя да контролира корумпираните ни политици, съдът по правата на човека вече вдигна ръце от правосъдието в България, а малкото разгледани жалби приключват с осъдителни присъди, които плащаме всички ние, а не виновните политици – справка ПР на Цецку, за който плащаме милиони по осъдителните решения срещу България.

И тук искам да спомена едно много важно изказване на Иво Христов, кандидат за евродепутат от гражданската квота на БСП – „Европа трябва да стигне до всеки човек в България.“ Това, което ни интересува. Да се обясни на баба Пенка от Долно Нанагорнище по какъв начин нейният живот ще стане по-добър, защото тя не се интересува от фитнес площадките на открито в опустялото й село, нито от построената спортна зала, в която влизат само пасящите кози наоколо.

Българинът иска да види РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ. Иска стандартът му на живот да се повиши, иска ЕС да упражнява ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ върху корупцията в България, да не подкрепя морално продажните ни политици срещу народа им. Българинът не иска по настояване на ЕС да му избиват животните при необосновани съмнения. Иска повече пазари за стоките си, а не западни стоки второ качество в магазините си, които да му подбиват неговите цени и да го водят до фалит. Българинът иска преди да дадем пари за бежанските центрове, да дадем пари на мизерстващите пенсионери, на децата и на тези, които работят и имат крайна нужда от помощ, за да отглеждат децата си.

Защото има нещо като Пирамидата на Маслоу – не можем да прегърнем европейските ценности, ако преди това не сме осигурили екзистенц минимума за живот – храна, вода, енергия, облекло, дом, сигурност. И за да приемем Европа, първо трябва да се справим с това!

Защото БЕДНОСТТА Е ОНЗИ СЛОН В СРЕДАТА НА СТАЯТА, КОЙТО ВСИЧКИ СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ, а той троши всичко наоколо. Преди да тръгнем към европейските ценности, трябва да осигурим нормална основа за живот на българите. И ….уважаеми политици, не съдете по Вашата среда. Вървете в Северозападна България, вървете по селата в Делиормана, в Родопите, и вижте какво вълнува хората….уверявам Ви, че не са трите стълба на ЕС!

Елена Гунчева

Снимка на Елен Гунчева.
loading...