Какво направи Мицотакис, че разплака гърците?

Категоричен е, че действията на Русия трябва да бъдат разглеждани като стратегическа заплаха за ЕС

При откриването на международно изложение премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че трябва да бъдат подготвени за много трудна зима заради енергийната криза, която сковава Европа. Това отбелязва гръцкото издание „Агонас Критис“, цитирано от БГНЕС.

„Когато цените на газа се покачат 10 пъти, никое правителство не може да спре подобно увеличение и то неизбежно засяга гражданите. Следователно Гърция ще трябва да се подготви за много трудна зима“, бяха думите на Мицотакис.

Той добави, че властите в страната ще направят опит за подпомагане на обществото по различни начини. През декември ще бъдат изплатени по 250 евро на 2,3 милиона души, които принадлежат към уязвими категории от населението.

Освен това гръцкото правителство планира да увеличи размера на обезщетенията и пенсиите, ще бъдат въведени стимули за бизнеса, а минималната работна заплата ще се увеличи от 1 май догодина

Заради нарастващите цени на природния газ още на 30 август Мицотакис прогнозира трудна зима за европейските страни. Той е категоричен, че в момента Москва се опитва да използва икономически натиск, за да създаде социални вълнения, както и политическа нестабилност в страните, които се обявиха срещу войната в Украйна.
Поради тази причина действията на Русия трябва да се разглеждат като „стратегическа заплаха за ЕС“, коментира Мицотакис.
Източник: standartnews.com