КАКВО НИ ЗАЛИВА

Какво реално се случва днес, докато разни говорещи глави ни заливат откъм медиите с думи за измислената връзка между нашите избори и католическия Великден и с малоумни изводи каква дата е 4-ти април – лоша или хубава?
m
Ами случва се например това, че десетки, ако не и стотици хора още ринат калта, нахлула в къщите им по махали и села, чистят боклуци, вършини и камъни, довлечени от наводненията по дворовете и в спалните им, хвърлят покъщнина, за която са делили от залъка си и се питат – кога ли пак ще ги залее реката, кога ли пътят им пак ще пропадне, както е подкопан, кога ще се струти близкото свлачище. Да, още бедствия ги чакат – стига само дъждец пак да валне, да падне сняг или да се стопи през пролеттта. Защото речните корита са затлачени от сметища – плаващи и стационарни, дигите са като гърмяни и газени с танк, горите са изсечени криминално и от оголените хълмове се свлича мокър пясък.
,
Но тази тема е затворена за новинарите със спирането на дъжда. „Виновно е човешкото безхаберие“ – край.
„Човешкото“ ли? А кои са човеците? „Тия, дето си хвърлят сметта и превръщат водните басейни в боклучарници“, обобщават по телевизиите и радиото. А по-конкретно не може ли да се каже?
То се знае, че най-виновни са бабишкелите, дето вече не гледат прасета и си хвърлят обелките от лук по деретата. Но невинни ли са, с извинение, шефовете на министерствата и комисиите – МОСВ,МИ,МРРБ,МЗ,МЕ,МВР,МО, КЕВР и друтите – дето са изписани по хартиените планове за управление на рисковете? Ами кметовете на общините, дето уж се водят за сайбии? А „наш’те хора“ с язовирите, ВЕЦ-овете и фирмите, дето си мислят, че Бог е създал водите за тях лично – да ги точат, цапат и боядисват? А големците, дето уволниха оня шеф на РИОСВ, който дръзна да глоби фирмаджия? А спящата прокуратура?…Но хайде, стига. Само питаме. Отговор не чакаме, разбира се.
Анна Заркова