Какво реши Румен Радев, след като ГЕРБ отказа мандата?

От утре започват консултациите с парламентарно представените партии

Президентът Румен Радев уважи решението на ГЕРБ да върнат връчения им проучвателен мандат.

Председателят на ПГ Десислава Атанасова взе папката от името на партията си, придружавана от зам.-председателя на формацията Томислав Дончев. Атанасова върна веднага папката на държавния глава.

Румен Радев подчерта, че в парламентарната република именно парламентарно представените политически парти носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство.

Държавният глава изрази надеждата, че занапред националните интереси ще стоят над партийните сметки.
От думите му стана ясно, че още утре започват консултациите с парламентарно представените партии.

След приключването на консултациите, Румен Радев ще вземе решение при кого да отиде третият и последен шанс за съставяне на правителство.
Припомняме, че партиите, които дадоха заявка, че ще направят всичко по силите си, за да има кабинет в рамките на този парламент, бяха три – БСП, ИТН и ДБ.

„Независимо дали са в управлението или в опозиция, всички парламентарно представени партии и народните представители носят отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа криза“, каза президентът.

„Кризите в страната изискват неотложни действия от отговорните институции“, отбеляза президентът, като изреди инфлацията, социалната и здравната криза, които „влияят пряко върху живота на българските граждани“, посочи държавният глава.
Източник: standartnews.com