Какво се случва с цените на горивата у нас?

Най-голямо е поевтиняването при бензин А95

Прави впечатление, че през последните три седмици цените на горивата у нас, са се понижили средно с по 10 стотинки за литър, отбелязва trafficnews.bg.

Освен това все още е в сила отстъпката от 25 стотинки за масовите горива, а това на практика свали цените на газта до близо 90 стотинки и доведе цената на бензина до психологическата граница от 3 лева.

От началото на месеца до днес най-голямо поевтиняване се забелязва при бензин А95, който се търгува средно на цена от 3.03 лв./л. Допреди три седмици цената му бе с 15 стотинки нагоре. Добавяйки към настоящата цена и държавната отстъпка, то цената му става около 2.80 лв./л. По-скъпият му вариант А98 се търгува за 3.44 лв./л.

Една идея по-скъп остава дизелът с цена от 3.28 лв./л., но и той бележи поевтиняване от близо 10 ст. от началото на септември. Пречистената му версия пък е на цена от 3.62 лв./л.
На този етап очевидно най-икономично излиза да се кара на пропан-бутан.

Ситуацията при притежателите на автомобили на метан обаче изглежда коренно различна. До неотдавна метанът бе най-евтиното и съответно предпочитано гориво от таксиметровите шофьори. Към днешна дата тенденцията му към поскъпване продължава с пълна пара, превръщайки го в най-неикономически изгодното гориво.
Източник: blitz.bg