КАКВО СТАВА С ГАЗА И ТОКА?

*** Шантажът нито е добра политика, нито е основа за добра търговия *** Американски газовози акостират в Европа, а други десетки прекосяват Атлантика за насам
.
Потоците от руски газ в германската компресорна станция Mallnow ще бъдат спрени за трети ден в четвъртък, тъй като ключовият газопровод Ямал-Европа не подава газ от Русия към Западна Европа. В момента газ върви от запад на изток към Полша според мрежовия оператор Gascade.

Според агенция „Блумбърг” вероятно спрените доставки са резултат от по-ниските заявки от купувачи на руски газ в Европа. Тя се позовава на информирани източници. Според тях европейските партньори на „Газпром” не желаят да търгуват на тези безумни цени.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-22/russia-sends-less-gas-to-eu-as-buyers-hit-supply-limits-early?sref=Y0jVLcFo
Кризата с руските доставки докара цената на фючърсите по борсите над 2000 долара за 1000 кубика. „Газпром” не продава дори милилитър на свободните пазари в Европа. Освен това твърди, че е изпълнил заявените количества по дългосрочните договори. Доставките през Украйна практически също са спрени.
С една дума по газопроводите вместо газ тече въздух – руска геополитика.
.
Втори фактор за излетелите в небесата цени на газа и респективно на тока е работата на атомните централи във Франция, които намалиха производството си по обективни причини (недостиг на вода). Така от износител на електроенергия Франция за пореден път се превърна в неин вносител.
.
____________________________
Обясненията за акцента върху зелената енергия като причина за неимоверния ръст на цените и сегашната криза не само са далеч от истината, но и нямат нещо общо с нея. Съвпадението на факторите: руска газова геополитика като оръжие, проблеми с АЕЦ-овете, по-сурова зима и подценяването от страна на ЕС на необходимостта от газови резерви е причината за сегашната ситуация.
____________________________
.
Междувремено 10 танкери с американски втечнен газ првече прекосиха Атлантика и заявиха пристигането си в европейските ЛПГ станции. Още 20 такива танкери са поели на път към Европа.
След продължаващата и в момента пресконференция на Владимир Путин и сипещите се на нея заплахи очаквам спекулантите още да вдигнат цената на газа и тока на европесйките пазари.
.
А У НАС?
Цените у нас са следствие на родна безумна политика и дива спекула.
За газа: на липсата на връзка с Гърция, протакаща се години наред , на идиотщината Турски поток, на договора, който сключихме с руснаците и според който 70% от цената на газа се формира от борсовите цени (чудо, което никъде в Европа го няма), на далаверата с азерския газ
За тока: от кражбите в енергетиката, които докараха НЕК и БЕХ до технически фалит, на погрешна регулативна политика и на непомерен износ на ток, купуван на евтини цени от АЕЦ „Козлодуй” и изнасян с огромни печалби навън.
България е износител на ток, не е вносител! И затова повишаването на цените на електроенергията вътре в страната е спекула на големите акули в този бизнес, негласно поощрявана от КЕВР.

Григор Лилов