Как мандатът на Лили аха да катурне кабинета?

Ожесточена схватка между ГЕРБ и ВМРО се проведе от понеделник вечер до вторник по обед, а причината за нея е, че управляващата партия подцени и двамата си останали коалиционни партньори.
Първо не оцени 30-годишния стаж в политиката на Александър Йорданов и не се постара Лиляна Павлова да набере повече преференции от него, за да го измести в листата на генералската партия.
После не си даде сметка и за огромния опит на вицепремиера Красимир Каракачанов, в чиято листа бе сложен на избираема позиция консерваторът Шкварек от кръга, излъчил и екоминистъра от квотата на ВМРО Нено Димов, но патриотите дадоха повече преференции на режисьора Андрей Слабаков и изместиха чуждото за тях тяло.
Така се стигна до битката премиерската фаворитка Лиляна Павлова да бъде вкарана зорлем в европарламента като 7-и мандат на ГЕРБ, вместо 1-ия от 2-та на ВМРО. Каракачанов атакува първи и лично даде интервю в официоза 24 часа, за да подчертае кой е вторият му евродепутат. Реакцията на ГЕРБ се оказа закъсняла и въпреки подвеждането на медиите, ВМРО в 1 и половина по обед категорично заяви, че вкарва и Джамбазки, и Слабаков.
Пред риска от разпадане на кабинета, крепен само от Каракачанов (и ДПС, чиято опора обаче e твърде хлъзгава), ГЕРБ отново унизи Павлова. Веднъж обявена за министър на регионалното развитие и вицепремиер в това правителство, уж заради някакви прескъпи чанти, която няма официални доходи да притежава, Лили беше низвергната до министър по европредседателството с ограничен мандат. Който, въпреки 6-месечния си ненужен екстеншън – нови милиони за сметка на данъкоплатците, приключи безславно за ЧНГ. Тя се върна в НС като редова депутатка. И там ще чака евентуално Мария Габриел да стане отново комисар през октомври, за да заеме нейното място в Европарламента. ЦИК обяви в 18 ч. във вторник, че вероятно в сряда вечер ще има разпределение на мандати по партии, а вероятно в петък -кои ще са евродепутатите ни. Напомняме, че само 26% – 1,7 млн.души, гласуваха на вота в неделя. А ако бяха всички над 6 млн.?! А, Мишо Константинов, „експерте“?
Крайната сметка е – вместо 7 евродепутати – 6 в листата си плюс 1 консерватор в чужда, ГЕРБ ще има 5 – точно, колкото и БСП. Което убива всяка мисъл за победа или по-оптимистично: може да се нарече пирова победа. На управление с подкрепа от 500 000 гласоподаватели – 9% от всички у нас.

https://19min.bg

loading...