Как новото увеличение прецаква повечето пенсионери?

Партийно-политическата надпревара буди притеснения

Пенсионерите са в трескаво очакване на новото увеличение на пенсиите от 1 октомври. Оказва се обаче, че преобладаващата част от тях ще са прецакани.

Бившият социален министър Христина Христова бе категорична, че начинът, по който ще се преизчисляват пенсиите е сериозен удар по пенсионната система и ще внесе усещане за несправедливост.

В ефира на NOVA NEWS тя изрази своето притеснение от това, че повечето пенсионери ще останат разочаровани от преизчислението. Тя посочи, че 2/3 от тях няма да получат увеличения, тъй като основната цел на последната реформа е била изчистване на разликата и несправедливостта между старите и новите пенсии.

340 хиляди пенсионери ще останат под линията на бедност при новото преизчисление, коментира Христова.
„Партийно-политическата надпревара буди притеснения, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи“, подчерта тя.

Тя отбеляза, че за следващата година линията на бедност е 504 лева, което означава, че всички, получаващи минимална заплата, са около нея.
Ексминистърът посочи, че заиграването с пенсиите е погрешно и няма да доведе до нищо добро. това води до намаляване на мотивацията у младите, които си казват, че дори и неосигурявалите се ще получат гарантирана минимална пенсия.
Източник: pariteni.bg