Как се вади зелен сертификат?

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да се получи от мястото на ваксинация/тестване или да се изтегли от националната здравно-информационна система.

Сертификатът може да се предостави в хартиена форма или в мобилно приложение, като няма българско приложение за съхранение на ковид сертификати, но има приложение за тяхната проверка. За целите на заповедта ще важат и европейските цифрови сертификати, и оригиналните документи от личния лекар/лаборатория, които може да са само на български.

Сертификатът за ваксинация няма краен срок на валидност. Освен това, третата доза няма отношение към него – за нея също се издава сертификат, но той не е сред официалните документи за достъп.

Преболедуване се доказва с документ, който удостоверява, че лицето е прекарало COVID-19 от 11 до 180 дни по-рано. Дните се броят от датата на проведеното изследване, което задължително трябва да бъде положителен PCR тест. Това е огромен проблем за много хора, които са диагностицирани само с антигенни тестове. Многократно въпросът е повдиган, тъй като антигенните тестове са съвсем легитимно доказателство за поставяне под карантина или ползване на болничен например. Те освен това се вписват в официалната система, която събира данните за болните COVID-19. Изискването за PCR тест в случая идва от общите европейски правила за цифровия сертификат и предстои да видим дали ще има изключение за вътрешните ни правила. По границите това лято беше признавана и епикриза от болница, ако преболедувалият е бил хоспитализиран.

Отрицателният тест може да бъде антигенен (валиден за 48 часа) или PCR-тест (валиден за 72 часа). Безплатни ще бъдат само антигенните тестове, т.е. хората ще трябва да си ги правят веднъж на 2 дни, ако отказват да се ваксинират, но искат да посещават обществени места със зелен сертификат.

Всички изисквания към сертификатите са посочени в заповед на здравния министър, която всъщност касае пътуванията в чужбина. Предстои да видим дали и в новата заповед с вътрешни мерки ще има препратки към другата заповед.

Само определени лаборатории могат да въвеждат данни в националната информационна система и според изказвания на министъра само направените в тях тестове ще се смятат за легитимни. Те са около 150, а пълният списък може да бъде намерен на сайта на националната здравно-информационна система, на сайта на МЗ и на единния ковид портал.

Нашата система позволява сертификатът да се свали в pdf формат в приложения от типа портфейл (напр. Wallet на „Айфон“). Въпреки дългото очакване обаче така и не бе направено българско приложение за съхранение на сертификати, каквито имат повечето европейски страни. Затова много българи ползват чужди приложения. Популярно е швейцарското приложение, което работи идеално с българските сертификати – за Андроид, за iOS и за Huawei. Австрийското също често се ползва за съхраняване на наши документи – за Андроид, за iOS и за Huawei.

segabg.com