КАЛНИТЕ ПОРЪЧКИ ЗА МЕДИИТЕ

Едно трябва да му се признае на Борисов – знае как да държи властта. Включително чрез методи, типични по-скоро за мафията и най-долната част на обществото, отколкото чрез политически инструменти. Първата му работа беше да овладее медиите. Да можете да посочите независим ежедневник? Телевизия от националните големи? Няма и няма и как да има. Всички бяха изкупени от близки до властта и поставени в нейна услуга. Медиите в България не могат да се издържат от абонаменти и читатели или зрители. А само от реклами от близки до властта олигарси, обяви от държава и общини и прочие, както и разбира се, участие по проекти.

И затова според мен 111 място по свобода на словото е прекалено оптимистично и снизходително.
Медиите изпълняват политически поръчки. Властта посочва неудобните и медиите започват да хвърлят кал с идеята, че все нещо ще полепне, а и на принципа на сестрата – пострадалият да се оправдава, че няма сестра. Дори да има дела за клевета, те не получават обществена гласност, защото тя зависи от същите тези медии, обслужващи властта.

Обикновено поръчките се виждат ясно. Няма как да не ми направи впечатление медийната атака от домустелевизията срещу председателя на „Възраждане“, и то много удобно за властта – дни преди националният протест, обявен от партията в София. Явно Борисов не иска да рискува с каквито и да било протести. И начинът е окаляне и омаскаряване на всеки, които се опита да организира нещо срещу безконтролната му власт.
С изумление на фона на апартаментгейт, където на собствениците на десетки апартаменти им се размина с политически оставки, на фона на собствениците на къщи за гости, усвоявали милиони евро по европейски програми, проблемът се оказа къщата на кредит на един политически лидер, който не се вписва в статуквото, и която дори не е самостоятелна, а на калкан с друга. И който на практика организира единствените протести срещу властта, защото поне аз не си спомням последният протест срещу управлението на Борисов, организиран от БСП, която би трябвало да е опозиция.

На фона на сараите на Ахмет Доган, зайчарника на Борисов, апартаментите на Цветанов, апартаментите на Горанов и „дарението“ на кръстника му /което явно не пречи на властта, то да обитаваш апартамент триста квадрата, дарен от бизнесмен, защото те е страх от земетресение, явно е приемливо, без някой да задава въпроси за зависимости/, колите и пътуванията на управляващите политици, проблемът на държавата се оказа една къща. Която се изплаща с кредит. Във фейсбук циркулират достатъчно снимки и видео от тази къща. Смея да твърдя, че е повече снимана и от къщата в Барселона /какво всъщност стана с разследването за пране на пари в Испания, в което е намесено името на Борисов, кой и защо е купил къщата на Борислава и малката Ева – явно скоро няма да разберем, докато прокуратурата се оглавява от удобни на властта/. И съм изумена, че някой дори може да се занимава с подобно нещо.

Голяма част от българите имат собственост. Традицията ни е такава, че всеки иска да има собствен дом. Та дори и тридесет години да плаща непосилни кредити на банката. И проблемът ни не е тези, които са взели кредити, за да имат първи дом, а тези, които само за един тур за овации из България заедно с охраната от НСО, харчат пари за средноголям апартамент в София.

Партия „Възраждане“ е единствената извънпарламентарна партия, която получава субсидия. И има седем проверки от Сметна палата, които доказват, че няма финансови нарушения. ГЕРБ кога я проверява Сметна палата, че не разбрах!!? ВМРО? Атака? Някой знае ли колко ни струват огромните офиси, които ползват, туровете им по избори, които стават с държавни пари и откритата политическа реклама от всички медии, която не се плаща, а се прави от медиите от страх и от интерес.

Защо се проверяват само неудобните? Защо се прави медийна сензация една къща, която, ако трябва да призная, не блести с нещо особено или с лукс? Защо точно сега, преди националният протест и нарастващото недоволство срещу управлението на Борисов, се започва открита медийна атака срещу Костадин Костадинов?
Не съм привърженик на никоя партия. Но няма как да не забележа откритото омаскаряване на всеки неудобен на властта. Като се започне от трудови договори, мине се през къща на кредит и се стигне до това кой е набил другарчето си в детската градина и е изхвърлил боклука си през терасата. Няма кал и тиня, от която правителствените медии да се гнусят. Но мен ме е гнус, защото е недопустимо в една правова и демократична държава да се използва държавната власт и подчинените й медии, за политически атаки срещу неудобните опоненти на статуквото.

Медиите сами се закопават. С изпълнението на отвратителни и кални поръчки на властимащите. Да задам въпросът коя медия ще постави отново на дневен ред сделките на Домусчиев с Български морски флот, дължимата неустойка и защо държавата нищо не прави, за да си я събере? Защо премиерът играе мачлета и е приятел с един длъжник на държавата, който е разсипал едно предприятие, гордост за България? Защо никой не задава въпроса защо държавата сега подпомага футболния клуб на същия Домусчиев, който чрез телевизията си изпълнява калните поръчки на управляващите? Много въпроси….отговорът е ясен!

Елена Гунчева

loading...