Калоян Методиев: Не може да се подслушва президент. Това е недопустимо!

Тази седмица от прокуратурата официално заявиха, че прекратяват всякакви контакти с президентството. „Моето мнение е, че тази комуникация трябва да върви по всякакви институционални канали. Тя трябва да върви не само между президентството и прокуратурата, и между президентството, правителството, Народното събрание, защото в крайна сметка всички работим в интерес на българското общество, на неговото развитие.“

Това каза в студиото на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ началникът на кабинета на Румен Радев Калоян Методиев.

Методиев смята, че обществото ни е в тежка ситуация в следствие на резултатите от управлението. Проблеми за решаване в държавата има и му се струва, че трябва да се работи в тази посока.

„Президентството винаги е било отворено за комуникация, за диалог, но без да прави компромис с истината и с посочване на реалните проблеми“, посочи Калоян Методиев.
Случилото се през седмицата той определи като атака от гледна точка на президентската институция, още с питането да Конституционния съд, а след това и с оповестяването на СРС-тата.

Калоян Методиев каза още: „Не бих казал, че това нанесе имиджови щети на президента. Напротив, президентът в очите на обществото влезе в ролята на жертва, на човек, който е атакуван заради принципни позиции, а не заради нещо съществено и форсмажорно.“

Той беше категоричен, че няма данни за импийчмънт. Става въпрос за административно-трудов казус назад в миналото, смята Методиев.

Не може да се подслушва президент, а още по-малко да се размята в публичното пространство. Фактите са безусловни, подслушван е държавният глава, съхранявано е това СРС, вкарва се в публичен оборот. Това нещо е недопустимо. Нито една държава не трябва да си го позволява когато има претенции за държавност, за законност, за спазване на институционална култура, която да гарантира доверие на гражданите в държавата. Ние разбиваме и последното остатъчно доверие, което има това общество, в институциите. А свършили доверието на едно общество към държавата, това означава само едно нещо – криза, революция, улица„, посочи Калоян Методиев в ефира на БНТ.

Методиев посочи, че въпросите са станали твърде много – защо се публикуват СРС-та с президента в публичното пространство, защо спецпрокуратурата, а не военна прокуратура се занимава със случая, кой е разпоредил подобно подслушване – на президента и натовски генерал: „Президентството в случая пое удара“.

Управлението на СРС-та е в „прерогативите на министър-председателя“. „Така че като общество и институции не трябва да позволяваме премиерът да остане встрани от случващото се и да каже: „Те да се оправят сами“. Кризата е в управлението, тя е секторна, тя не е в подобни скандали, които отвеждат вниманието встрани от сериозните проблеми“, обясни началникът на президентския кабинет.

Той каза, че има още много въпроси, които очакват своя отговор. Имаме едно парче от разследване, не става въпрос за нещо сериозно, смята той.

Калоян Методиев посочи още: „Премиерът е най-овластеният човек в държавата и това, че се опитва да се дистанцира и да излезе от цялата ситуация по никакъв начин не трябва да ни заблуждава, че той не е активен участник, защото подслушването като такова, управлението на СРС в сектор „Сигурност“ е в прирогативите на министър-председателя.
Според него темата с подслушването трябва да стане централна за юристите.“

Тази година почна кризисно. Така и ще продължи заради серията нерешени проблеми, няма как и да бъдат решени. Вървим уверено към парламентарните избори, след това имаме и президентски избори. Нормално е да почнат и политическите размествания, всеки да прави сметки и да се опитва да извлече полза в ситуацията за себе си“, каза Калоян Методиев.

Никой не иска Румен Радев да се кандидатира за втори мандат в президентството… Никоя хипотеза не бива да се изключва. Вървим уверено към парламентарните избори, след това имаме президентски. Нормално е да почнат политическите размествания, всеки да прави сметки и да се опитва да извлече ползи за себе си. А президентът като човек, който стои стабилно, нормално е като най-високото дърво да привлича и гръмотевиците“, каза още той.

Не съм виждал подобна активност на прокуратурата за последните 30 години….Нека видим резултатите и съдебни решения на базите на случаите, които в момента разследва прокуратурата….Прокуратурата дава много газ, но като видим резултатите, ще дадем и оценките“, смята Методиев.

България има нужда от дълбоко разделение. Няма как да се обединяваме с корупция, с уродливи проявления на престъпност. България има нужда от обединение на хора, които имат една проевропейска перспектива, върховенство на закона, икономически показатели, работещо здравеопазване… Обединението минава през посочване на проблемите и от това от коя страна на барикадата ще си. Явно имаме различен прочит за различните Българии“, обясни Калоян Методиев.

Той заяви, че „всичко е на масата“ и не би спекулирал с хипотезата президентът да направи партия. „Като политолог в политиката нито една опция не се отхвърля автоматично. Всички сценарии трябва да се разглеждат“.

Методиев посочи и как президентът Радев приема атаките срещу него: „Той е пилот, изтребител, има нерви, притежава и хладнокръвие. Премината е една граница, която не е приятна за него като човек… Дай Боже да няма от какво да се страхува, но при него няма страх, колебание или нерешителност“.

http://epicenter.bg/

loading...