Калоян Паргов: Спойката в ГЕРБ е личният им интерес

Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. в Пловдив. Завършил е Втора английска езикова гимназия с английски и испански език. Висшето си образование получава в УНСС със специалност „Международни отношения“. Магистър е по „Европейска интеграция“. Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси. Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата общински съветници от „БСП Лява България“ в Столичния общински съвет. Член е на Изпълнителното бюро на партията.

„Неолибералната теория, с която обосноваха раздържавяването, се оказа грешен подход.“

– Г-н Паргов, през последния месец станахме свидетели на много скандали, в които са замесени висши функционери от ГЕРБ и техни приближени. Особено нашумя скандалът покрай назначенията, които Делян Добрев е правил в Хасково. Има ли подобни схеми в Столичната община? Преди години се говореше за „котараците“, които се въртяха около общината…
– Скандалът „Кумгейт“ трябва да се анализира в дълбочина – казахме кой кого е назначил, сега трябва да се задълбочим в това имало ли е конкурси, преди да бъдат назначени тези хора. Да се види имат ли нужната квалификация, знания, умения и опит, за да заемат тези позиции. Ако се установят нарушения, нерегламентирани сделки с обществени средства, лошо качество и изпълнение на обществени поръчки, това е укоримо и наказуемо не само защото някой е кум, брат или сват. Хората очакват от БСП да каже с какво ще сме по-различни от ГЕРБ. Когато ние спечелим властта, на всички позиции с конкурс ще бъдат назначавани специалисти, които трябва да отговарят на критериите за заемане на конкретната позиция. След това ще се гледа дали е кум, дали е сват или на булката брат. Това е по-същественото в случая.
Нека припомня, че „котараците“ в София са тези, с които бившият кмет и настоящ премиер играеше карти. С тях той работеше, докато беше кмет, и продължи и след това, вече на национално ниво, а общината остана на заден план. Ние от БСП внимателно наблюдаваме обществените поръчки в София, следим процедурите. Още на ниво комисии, когато се конструират тези поръчки, следим за клаузи, които биха довели до избор на предварително определен изпълнител. Когато констатираме нарушения още на ниво документация, правим предложения за промяна. Ако ГЕРБ не ги отстранят, правим ги обществено достояние. Това е нашият инструментариум като опозиция и ние го използваме.
– След скандалите в Хасково Делян Добрев подаде оставка, но така и не бе реално санкциониран от ГЕРБ. Това не говори ли за цялостното отношение на тази партия към подобни случаи?
– Призовахме прокуратурата и ДАНС да се самосезират и да направят проверка. Тогава ще стане ясно дали има злоупотреби, престъпване на законите за обществените поръчки и конфликт на интереси. Ако има нарушения и се докаже вина и свързаност, Добрев и компания ще трябва да поемат и наказателна отговорност. В противен случай той ще продължи да е в парламента и това ще остане само морален казус, непонятен за ГЕРБ. Очевидно, че Добрев е важна брънка и ако бъде отстранена, може да се разпадне цялата верига, която е в основата на ГЕРБ. Там идеята се свежда до личния интерес. Всички в тази партия работят за Борисов и за ГЕРБ, стига да се обслужва личният им интерес – това е спойката. Разликата с БСП е, че всеки нов член идва привлечен от лявата идея. Показателно е, че млади и активни хора влизат в БСП, дори когато е в опозиция.
– Защо според вас се стигна до освобождаването на Антон Тодоров от парламента?
– Очевиден бе театърът с Делян Добрев и с Антон Тодоров. Видяхме двойния аршин, с който мерят ГЕРБ. Явно не предвидиха какво ще се случи, когато номинираха Тодоров за народен представител. Взеха го, за да тормози БСП, а се оказа, че всъщност сваля техния рейтинг и стана проблем за ГЕРБ. Затова го разкараха по бързата процедура. Скриха го от обществото, защото разбраха колко вреден може да бъде за самите тях.
– Официално отстраняването му беше свързано с атаките му към медиите. Вицепремиерът Валери Симеонов си позволява подобно отношение, а представители на патриотите наричат опозицията „дървеници“. Дотам ли стигна политическият дебат у нас?
– Нивото е много ниско, което е най-жалкото. Сравнете изказванията в сегашния парламент с тези отпреди 10, 15, 20 години. Дори в зората на демокрацията, когато имаше остри, непримирими идеологически спорове, се изказваха ерудирани хора с дълбоки познания, експерти в различни области. Лумпенизацията на обществото, следствие на ниския икономически статус и финансово-икономическата криза, доведе и до появата на подобни народни избраници в парламента.
– Преди т.нар. Кумгейт имаше и „Суджукгейт“. Кое от двете е по-страшно?
– И двата са ярки примери за модела ГЕРБ – за шантажа, за рекета и най-вече за чувството за безнаказаност. Това ясно личи и в Столичната община – по начина, по който се предлагат решения и доклади. Лъха чувството за безнаказаност. Неведнъж публично и в зала сме призовавали г-жа Фандъкова да си стегне администрацията – да работят с повече отговорност и експертност. Нивото на докладите и обосновките на решенията, които се предлагат на Общинския съвет, са под всякаква критика. Това се превръща в проблем и в цялата държава. Част е от модела ГЕРБ, за който вина имат и партията, и г-н Борисов. Резултат е от желанието да се печелят избори след избори, като изградят партията си въз основа на администрацията. Тя се оказа най-вярната гвардия от членове и симпатизанти на ГЕРБ. Оттук идва порочният кръг. Администрацията, барикадирала се зад големите си бюра, не обръща внимание на гражданите, които се редят пред гишета, а се интересува от от това дали след поредните избори ще си запазят топлото местенце. А Томислав Дончев сега се събуди и разбра, че има безобразия в администрацията. Че се искат пари от хора, които искат да подадат сигнал. Скандално! Сякаш не са управлявали досега, години наред.
Администрацията, общинска или държавна, трябва да служи на гражданите, които със своите данъци я издържат. Другият голям проблем на нашето общество е, че има осезаемо чувство за липса на държавност и институции, било то на общинско или на национално ниво. Всеки търси връзка с някой властимащ, за да му реши проблема. Дори за място в гробищен парк, детска градина, или в първи клас – за такива елементарни неща се налага да се обаждат на министри, депутати, съветници и кметове. Само и само да се реши даден казус. Това означава, че нито администрация, нито институциите си вършат работата. Това е моделът ГЕРБ. Това искаме да променим – да дисциплинираме администрацията и да приложим стандарти, които да доведат до по-добро и бързо обслужване на гражданите. А който наруши тези стандарти, да си понася отговорността.
– Това ли представлява моделът БСП?
– Това е моделът на една нормална европейска държава, към която толкова много се стремим и все нещо не достига да я изградим. Въпрос на философия е, кой и колко да зависи от политическата воля на тези, които управляват.
– В София нашумяха гражданските протести, свързани с презастрояването. Всяка година е обичаен проблемът с влизането в първи клас или в детска градина… Кои се нещата, които София все пак трябва да реши?
– Въпреки 10-годишното си управление в София, ГЕРБ не реши нито един проблем на столицата. Освен тези проблеми на дневен ред е и паркирането – приемат стратегии, но изпълнението им клони към нула. Искахме да има подземни и надземни паркинги, за да махнем колите от улиците, не само в центъра. За хората дали ще плащат за „зона“ или за паркинг няма разлика, но центърът щеше да стане пространство, свободно от паркирани автомобили. Сега взехме решение да удължим пешеходната зона на „Витошка“ до „Ал. Стамболийски“. Защо не го направим за целия център, да действаме мащабно?
Не им било угодно, трябвало на час по лъжичка. Ама това на час по лъжичка може да продължи 100 години. Говорим за балансирано развитие на столицата, а има немалко квартали на София, в които общината не си е мръднала пръста да подобри средата на живот през последните 28 години. А в центъра постоянно се изливат много пари, защото това е витрината на София. А ако излезем извън центъра, виждаме другото лице на София – занемарено и неприветливо. Уви, то касае по-голямата част от софиянци. Говорим за справедливо разпределение на данъците и таксите, които всички ние, софиянци, плащаме и затова искаме адекватно отношение от общината. БСП първа постави проблема с мръсния въздух. Уж имаме стратегия от 2011 г., а замърсяването на въздуха е 5 пъти над нормата. Това нормално ли е? Призовахме да не купуват дизелови автобуси. Предупредихме, че след като искаме да сме зелена столица, трябва да вземем метанови или електрически автобуси. Чак сега осъзнаха, че са направили грешка. Уж за ГЕРБ в София приоритет е образованието. А за 10 години Столичната община не можа да санира всичките 176 училища и 200 детски градини, въпреки че разполага с голям бюджет, над милиард. Една трета от София няма канализация. Съгласно ВиК стратегията са необходими над 2 млрд. лв. Пари няма и не знаят откъде ще ги намерят. Европейските фондове по това перо са в такъв размер за цяла България. Предложихме 99-е милиона, които общината не е похарчила през 2016 г., да ги инвестираме в два или три района на София и да направим ударно облагородяване. 99 млн. означават много асфалтирани улици, осветление, тротоари, градинки и детски площадки. Мантрата „само частна собственост и пазарен принцип“ очевидно не донесе нищо добро на България. Австрия, Холандия, Германия и дори Великобритания например са развити капиталистически общества, но държавата и общините пазят и развиват държавната собственост. Казвам го, защото тезата „общината и държавата са лоши стопани“ не върви. Неолибералната теория, с която обосноваха раздържавяването, се оказа грешен подход. Не донесе никакво благо – нито социално, нито обществено. Просто разрушихме една добре подредена държава, каквато имахме преди 28 години.
– Напоследък се вдигна много шум за Наредбата за обществения ред в столицата…
– Вниманието не се насочва в правилната посока. Фандъкова управлява 10 години, а сега се сети, че от 1993 година Наредбата не е променяна. И сега има забрана за шум в жилищните комплекси след 22 часа. Но дори в деня, в който започна да се обсъжда наредбата, в моя квартал имаше заря и фойерверки в полунощ. Това е въпрос на контрол. По-притеснителна е частта за правото на изразяване на позиция чрез протест. Кметът вече ще може да пренасочва подобни прояви. Има значение къде ще се проведе един протест, за да бъдат чути исканията на хората. Притеснява ни, че кметът ще може да регулира и контролира протестите. Прави се само с една цел – по време на европейското председателство да не бъде блокирано някое възлово кръстовище. Това е страхът на Борисов. И той е дал задача на Фандъкова да реши проблема. Затова се прави, за да може тя да изпрати недоволните на места, които са отдалечени от тези, които трябва да ги чуят. А управляващите да създават само добро впечатление пред чужденците за спокойна и благоденстваща държава.
– БСП свиква конгрес, на който ще представи визията си за бюджета на държавата и алтернативата за България. Това ли са важните и спешни теми?
– Трябва да говорим за принципите, върху които да стъпи конструирането и реализирането на политиката в България. Това е най-важното, включително и за този конгрес. Въпрос на допълнителна обосновка са конкретните числа – колко процента повече за образование, за социална политика за здраве или за отбрана. Въпросът е в принципа на работа, в стила и подхода. Това, което прави Борисов, не води държавата към нищо добро. Но трябва да признаем, че ГЕРБ са опитни в едно – силово, чрез медиите, да представят мижави резултати или вреди като големи успехи за България. Нещо, което ние, социалистите, уви, въпреки постиженията в нашите мандати, не съумяхме да представим на обществото достатъчно добре и категорично. Цветанов и Горанов тръбят за 4% ръст на икономиката. Мога да кажа, че този ръст не е защото Борисов пак е на власт. Дължи се на инвестициите, направени преди години, включително по времето на „лошото“ правителство на Орешарски. Тези инвестиции сега дават резултат. Но как ще продължи да се развива България след 2020 г., когато има опасност да секнат еврофондовете? В какво ще се специализира страната и как ще се конкурира на общия европейски и световен пазар? Докога българската нация ще бъде най-болната и най-бедната нация в Европа? Това са важните въпроси. А БСП, която винаги е показвала отговорност, може първа да даде тези отговори, защото има потенциала да го направи. Всичко друго е вятър и мъгла

Павлета Давидова

Резултат с изображение за Калоян Паргов:

http://duma.bg