Каназирева: Пловдив се управлява еднолично и самонадеяно

Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г. Завършила е право в ПУ “Паисий Хилендарски” и специализация „Британско право и право на Европейския съюз“ в „Кеймбридж“. Член е на Адвокатска колегия – Пловдив. Има докторска степен по Конституционно право. Специализирала е “Корпоративно управление и ценни книжа” и „Патентно право“. Лидер и основател на „Съюз за Пловдив“, трети мандат общински съветник.

– Г-жо Каназирева, какво очаквате от 2019-а – последната година от мандата на местната власт?

– Тази година е много важна и аз се надявам, че ще бъде добра за Пловдив. Най-голямото ми пожелание е да изпълним със съдържание и смисъл мотото на града ЗАЕДНО. Въпреки че с него спечелихме домакинството за Европейска столица на културата, досега бяхме заедно само във финансирането на фондацията, плащайки данъци и такси. Друго ЗАЕДНО няма – имаме модел на еднолично управление, в който решенията се взимат в кабинетите на общината,

без да има диалог и обсъждане както с гражданите на Пловдив, така и с нас, представителите на местното самоуправление. Апелът ми към управляващите, особено към кмета Иван Тотев, е да слезе на земята, при хората, да понамали самочувствието и да си свърши работата, за която са го избрали.

– Кое е основното, което според вас трябва да се направи?

– Първо, трябва ясно да се определят приоритетите в града ни. За съжаление в проектобюджета за 2019 г. липсва визия за управлението. Планирани са средства за различни дейности, включително и за капиталовата програма, но отсега се вижда, че много от набелязаните обекти отново няма да се изпълнят. За тях няколко години поред се залагат пари и поради неизпълнение се прехвърлят в следващия бюджет. Най-показателният пример е подлезът „Модър – Царевец“, за който са планирани само 1,2 млн. лева. Все още не е избран изпълнител, което означава, че и през 2019 г. това изключително важно пътно съоръжение няма да мръдне напред. Тежкият трафик и отеснялата пътна инфраструктура са проблем №1, но от проектобюджета не се виждат градивни решения в тази посока. През миналата година в Пловдив отново не е добавен нито един метър нови пътища.

– А вие като общински съветници какво предлагате?

– За мен приоритет е разширяването на пътната инфраструктура. С тази цел ние внесохме в общината предложение за проектиране и изграждане на 16 обекта на стойност малко над 20 млн. лева. Това изобщо не са много пари – за сравнение, само през миналата година на фондация „Пловдив 2019“ бяха дадени близо 15 млн. лева, а резултатът е спорен според много от пловдивчани. Предложените от нас обекти ще подобрят значително инфраструктурата на Пловдив. Например много важно е да започне проектиране на реконструкцията на Бетонния мост, защото през 2021 г. можем да осъмнем със съборен мост, без да е готов проектът на НКЖИ за пробив под Централна гара.

Трафикът в южната част на Пловдив ще се улесни, ако се изградят продължението на бул. „Македония“ и подлезът „Модър – Царевец“. Няма да се уморя да повтарям, че трябва да се реконструира бул. „Марица-север“ и да се направи пробив до Водната палата. Проблемът с организацията на движението е решим, ако по него се работи. Това означава правилно да се регулират светофарите и да се инвестира в разширяването на пътната инфраструктура.

– Общината има ли достатъчно пари за тези големи инвестиции?

– Липсата на средства не е оправдание. Всяка година Община Пловдив отчита преходен остатък в бюджета, т.е. останали неизхарчени пари. Тези средства са предимно от нереализирани строителни обекти. От 2018 година този остатък е рекорден – близо 50 млн. лева. Средства има достатъчно. А и разходите в размер на 3 млн. лева, направени за кулата, на която беше открита Европейска столица на културата, доказват, че общината не е никак бедна. По-опасното за Пловдив е липсата на експертиза. На практика общината си изяжда бюджета, тоест от пловдивските данъкоплатци се събират пари, които отиват най-вече за заплати, осигуровки, издръжка на администрацията и бюджетните звена. А планираните средства за инвестиции се разпиляват в гръмко рекламирани проекти, които след това не се изпълняват.

– Защо според вас откриването на Европейска столица на културата предизвика толкова много спорове?

– Шоуто мина, за него платихме много средства и сега е по-важно да погледнем напред, към живота след кулата.

Първо, споровете възникнаха, защото всички решения се взимаха без дебат както за определянето на идейната концепция за откриващото събитие, така и за мястото, на което да се проведе. Ако имаше обществена дискусия и публичност, всеки пловдивчанин щеше да е съпричастен. Липсата на такъв диалог раздели хората и отчужди много от тях от празника. Второ, мнозина бяха подразнени от несъответствието между разходите за откриващото събитие и неуспешните инвестиции в културна и градска инфраструктура. Когато не си завършил нито един проект от апликационната форма и когато нямаш дори площад – най-посещаваното място във всеки град, тогава 3 млн. лева за един час шоу са страшно много пари.

– Можеше ли да бъде по-различно?

– Разбира се. Пловдивчани се гордеем с хилядолетната си история. Благодарение на историческите си дадености спечелихме престижната титла. Оттам нататък трябваше да извлечем максимални ползи за града си. Не е вярно, че Европейска столица на културата означава само повече изложби и спектакли. Тази титла означава развитие и инвестиции в градска и културна среда, в резултат на което градът трайно да бъде поставен на европейската сцена. Много хора посрещнаха откриването с радост, но и с тъга,

че пропуснахме пет години. Пропуснахме този шанс, въпреки че имахме и времето, и средствата за инвестиции. Надявам се поне част от проектите да бъдат завършени до края на 2019 г.

– Често критикувате управлението на Пловдив. Кое не ви харесва най-много?

– Очевидната липса на уважение към пловдивчани. Свидетели сме на огромна самонадеяност, която не отговаря на резултатите от работата. Може би има хора, които харесват такова поведение, но на мен не ми допада този стил и начин на управление, защото местната власт трябва да бъде най-близко до хората. Това е европейска ценност, концепцията и идеята на местната власт. Не харесвам надменно и самонадеяно поведение. Управляващите трябва да се научат да водят диалог не само с колегите си, но и с всеки един пловдивчанин. Важно е да се научат да уважават различното мнение и да бъдат много по-самокритични. Иска ми се да видя градът ни да се управлява много по-компетентно

и с мисъл за бъдещето. Не може бюджетът да се формира от данъци, такси и продажби на имущество. За тази година Общината планира да продаде 280 000 кв. метра имоти. Това се случва всяка година и утре няма да има къде да построим една детска градина, ясла, училище, парк. Тази политика на масова разпродажба на общинска собственост, която наблюдавам при всеки кмет, не ми харесва. Всеки гледа да събере повече пари и да ги похарчи, без да мисли за перспективите. Не ми допада, че преасфалтирането на улица или отсечка се представя от местната власт като сложен инфраструктурен проект, а подмяната на канализация – едва ли не като строеж на Суецкия канал, за което ние трябва да ръкопляскаме. Искам да видя разумно управление, с визия за развитието на града, а не с подмолната мисъл какво може да се изконсумира през мандата.

– Ако се върнем в началото на мандата и обещанията на местната власт, каква част от тях са изпълнени?

– Минимална. Колкото и да ми се иска да бъда позитивна, истината е, че имаме няколко преасфалтирани булеварда, но нито един от големите проекти не е изпълнен.

Управляващите в Пловдив обещаха проект за воден цикъл за над 100 млн. лева, но го няма. Електронната система в градския транспорт за 20 млн. лева не работи. Подлезът „Модър – Царевец“ не е започнат. Няма нов мост над Марица, няма пробив до Водната палата, пл. „Централен“ не е готов. За кино „Космос“, Небет тепе и Източната порта няма дори проекти. Дондуковата градина е на нула, зоопаркът е замразен, подземни паркинги има само на хартия, а проблемът с паркирането става все по-драматичен. Желая на управляващите, вместо да се хвалят, да се захванат за работа. Защото в противен случай ще завършим мандата с нито един реализиран проект и с похарчени милиони левове.

– Ще се кандидатирате ли за кмет на Пловдив?

– Все още не сме взели решение по този въпрос. Предстоят избори за Европейския парламент и след това, до края на юни, ще обявим своето решение и кандидатури. „Съюз за Пловдив“ със сигурност ще участва в предстоящия вот.

Дани Каназирева

http://marica.bg