КАРАНТИНАТА И СПАСЕНИТЕ ЖИВОТИ **** БЦЖ ваксината – лекарство срещу Короначумата?

Изолацията и други мерки като част от борбата срещу пандемията от причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19 са спасили досега живота на 59 000 души в 11 европейски страни.
.
„Ние смятаме, че настоящите мерки, които са в сила най-малкото до края на този месец, са спасили от смърт 59 000 човека в 11 държави в Европа към днешна дата“, казват научните светила от реномирания лондонски Империъл колидж. (България не фигурира в изследването)
Авторите на изследването са специалисти по епидемиология и математика. Те са разработили модел на динамиката на епидемията в Европа и са направили оценка на забавянето на заразата с коронавируса SARS-CoV-2, дължащо се на мерките, взети на различни дати в 11-те изследвани страни.
По отделни държави тези мерки досега са спасили живота на:
**** 38 000 италианци;
**** 16 000 испанци;
**** 2500 французи
и т.н.
Според изследването „още много смъртни случаи ще бъдат избегнати, ако се гарантира, че ограничителните мерки ще останат в сила, докато предаването на вируса спадне до ниски нива“.
.
ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ ТУБЕРКОЛОЗА –
+ В БИТКАТА С КОРОНАТА
.
Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността от Covid-19 по света с това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ срещу туберкулозата.
.
„Тези страни, в които не е имало универсална ваксинация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и САЩ, са пострадали най-много от Ковид-19. Освен това ваксинацията с БЦЖ намалява и случаите на зараза с новия коронавирус“, констатират авторите на анализа, които са от Технологичния университет на Ню Йорк.
.
Ваксината БЦЖ (BCG)- бацил на Калмет и Герен, е разработена през 1921 г. Тя остава главно средство за борба с туберкулозата и досега, макар и мнозина специалисти да се съмняват в ефикасността ѝ, особено ако се използва за възрастни.
.
Миналата седмица австралийски учени обявиха, че започват изследване дали ваксината БЦЖ може да повиши имунитета и така да помага срещу новия коронавирус.
За изследването си учените от САЩ са обработили статистически данни за използването на ваксината БЦЖ във всички държави по света и са ги съпоставили с информация как се развива в тях пандемията от Covid-19. Те са анализирали също как влияе нивото на здравеопазването в тези държави върху разпространението и смъртността от навия коронавирус.
.
Изследването не е представително заради различните методики на отчитане на заразените и заболелите от короначумата, заради различното начало на епидемията, заради различното й проявление в различни държави, зарази състоянието на здравеопазването в отделните региони и др.
.
Макар и като цяло разпространението и смъртността от новия коронавирус да зависят от редица показатели, в неголяма група държави, сред които САЩ, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни не е правена масова ваксинация с БЦЖ.
В резултат,заразяването с новия коронавирус в тях е четири пъти по-високо, отколкото за цялата планета като цяло. Това е характерно и за смъртността, пише в доклада
В държави като Бразилия и Япония, където ваксината се поставя постоянно от началото на миналия век, смъртността от Ковид-19 е необичайно ниска спрямо състоянието на икономиката. В Китай ваксината БЦЖ е поставяна масово от началото на 50-те години на миналия век, но това се прекратява по време на културната революция (1966 – 1976), когато са разпуснати съответните медицински структури, отбелязват авторите.
.
****** Цитат:
„Озадачаващо е въздействието на болестта в различните страни.Тези различия се дължат на различията в културните норми, усилията за смекчаване и здравната инфраструктура. Тук предлагаме националните различия във въздействието на COVID-19 да бъдат частично обяснени с различните национални политики по отношение на ваксинацията срещу деца срещу Bacillus Calmette-Guerin (BCG).
Сравнихме голям брой държави за ваксинация на BCG политиките със заболеваемостта и смъртността от COVID-19. Установихме, че страните без универсална политика на ваксинация срещу БЦЖ (Италия, Нидерландия, САЩ) са по-силно засегнати в сравнение със страни с универсална и дългогодишна политика на БЦЖ. Страните, които имат късен старт на универсалната политика на БЦЖ (Иран, 1984 г.), са имали висока смъртност, съобразена с идеята, че БЦЖ защитава ваксинираното възрастно население. Установихме също, че ваксинацията с BCG също намалява броя на съобщените случаи на смърт от COVID-19 в дадена държава. Комбинацията от намалена заболеваемост и смъртност прави ваксинацията срещу БЦЖ потенциално ново средство в борбата срещу COVID-19.

Григор Лилов