Карето на езика на политиката

Десѐнът Пренс дьо Гал (principe di Galles) е вид каре, използвано за първи път от графиня Шефилд през 19 век. Тя го употребявала за изработка на униформите на нейните дивечари. От там тръгва и традицията този десѐн да се използва от кралски и високопоставени особи по време на лов и спортни мероприятия.

В политиката/дипломацията, появата на официални срещи и събития в облекла от десенирани тъкани (карета, райета, щампи, крещящи цветове и всякакви шарении) се смята за много лош вкус или обида към домакините. Това е причината Роналд Рейгън да бъде критикуван за костюма си от каре Пренс дьо Гал по време на обиколката си в Европа през 1982 г. Да пристигнеш в Европа с костюм на дивечар наистина е меко казано смущаващо и говори много за отношението към домакините.
За подсилване на ироничния ефект и несериозността на ситуацията често комедийни актьори са обличани в карета от този десен.

Нямам идея защо Дилов се появи с тунингован, ултра нов вариант на този десѐн, напълно неподходящ за тази зала и за този момент– осъзнато или по вътрешна необходимост. Изказването му също напълно не съответстваше на ситуацията – беше дивечарско и дори мюнхаузенско.
Което обаче напълно отговаря на костюма.

Решенията оставям на него, но скромното ми мнение е, че ако опита на първо време да смени костюма, другите неща може да дойдат от самосебе си по местата 🙂

Пепа Сомлева