Като си целият в л…, поне не чирикай!

Само бухалка като Антон Тодоров можеше да обедини за дни сини и червени срещу ГЕРБ в нашата бутафорна държава. Толкова ли му е зле работата на бат’Бойко, че прибягна до услугите на една неокастрена цепеница. Персоната Тодоров сама по себе си не заслужава обществено внимание, по редакциите се въртят поне петнайсетина подобни птици, за които само някоя наситено жълта медия понякога се хваща. Това, което развихри обществен скандал обаче, е фактът, че въпросната птица не само бе турена от ГЕРБ да си играе на депутат, не само бе изпусната да цвъка мръсотия и простащини връз президента Румен Радев в целенасочената им кампания срещу него, но за капак партията на Борисов го нарочи за шеф на и без това скандалната Комисия по досиетата, а вторият човек в нея и председател на парламентарната й група Цветан Цветанов се хвърли на амбразурата да брани тази „изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност“. Накратко казано, става дума за стила на властване на управляващата партия и за лицата, чрез които тя осъществява своята власт над страната. А тук вече лъсват неща, от които всяка държава и всеки народ биха се срамували.
Изглежда обаче, че Цветанов за втори път в течение на седмица лошо гази лука пред Борисов. Тъкмо се развихри в защита на Делян Добрев, и протежето на ГЕРБ бе привикано да подаде оставка отвсякъде, щото с „геройствата“ си стана опасно за властта на управляващите. Антон Тодоров сега върви по стъпките му и най-вероятно заради растящия като снежна топка скандал ще бъде придърпан навътре в клетката – като омаза ГЕРБ в л…, поне да не чирика. Логично, понеже иначе Борисов си реже клона. Но Цветанов, понеже не блести с усет, не схвана тая работа и в събота продължи да дере риза в защита на избрания от ГЕРБ „политолог“, а пресцентърът им разпространи метнатите от него бисери: „Смятам, че Антон Тодоров може да си свърши добре работата и да представлява страната ни в международната мрежа на подобни сходни комисии, които има в Източна Европа и в Западна Германия“. Само това остава – след излагацията с Желева, след простотията с провала на Бокова и срамотията на Кристалина в ООН, сега България да се орезили пред света и с неудържимия полет на Тодоров!
И понеже сме петимни за съда, с който Тодоров се закани на всеки, който не подкрепя кандидатурата му за шеф на досиетата, нека повторим това, което подкрепят десетки хора от всякакъв политически цвят: няма по-неподходяща личност за този пост от Тодоров! Само малоумен може да се възхити от един зъл ротвайлер: „Аз съм по-нагъл и по-брутален от вас и трябва да го знаете! Ще мина през вас по начина, който зная аз да го правя!“ Срещу кой неугоден за тях ГЕРБ и Борисов смятат да насъскат и да използват подобна животинска хватка? В ГЕРБ май наистина си повярваха, че са хванали дядо Господ за пеша. И я карат вече съвсем през просото. Да знаят, че от високо се пада лошо.

Възразяваме да е шеф на досиетата!

Отворено писмо до председателя на НС Димитър Главчев, до премиера Бойко Борисов, до председателите на комисии, до медиите

Ние, подписаните група български граждани – журналисти, изследователи, преподаватели и други, отправяме това открито писмо, чрез което заявяваме, че първо, категорично възразяваме срещу това Антон Тодоров да бъде избран за председател на Комисията по досиетата и второ, решително не приемаме начина, по който се предполага да бъде номиниран и съответно избиран съставът на тази комисия.
Според сега действащия Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, комисията, натоварена да обявява принадлежност към органите на политическата полиция на бившия комунистически режим, се състои от девет души, които се избират от Народното събрание за срок от пет години с право на преизбиране, предложените от нито една от парламентарните групи членове не могат да имат мнозинство в комисията (чл. 5 и 6 от закона). Народното събрание избира членовете на комисията, но законът за нея не забранява на обществеността да прави номинации за членове и за председател.
Ние мислим, че при предстоящия избор на членове и на председател на комисията не трябва единствено и само парламентарните групи да номинират кандидатури за членове на тази комисия, а да бъде дадено възможност за широк обществен избор. Защото Комисията по досиетата е експертно тяло, а от друга – израз на волята на обществото да знае миналото на хората, които са на ръководни позиции в редица нива на властта, медиите и бизнеса.
Миналото на хората на ръководни постове трябва да се познава, за да може тези, които избират хора на ръководни позиции, да могат да направят информиран избор.
Дали някои от тях – както е ставало неведнъж – ще допуснат хора с обременено минало да бъдат предлагани и избирани на ръководни постове, вече е въпрос на човешката и политическата съвест на тези, които ги предлагат на избиращите.
Точно поради изключително важните функции на Комисията по досиетата и нейния досегашен авторитет, на функциите й на колективен страж на историко-политическата съвест на народа ни трябва номинациите на членове на тази комисия да бъдат правени от възможно на-широк кръг заинтересовани групи и индивиди: неправителствени организации, професионални гилдии, заинтересовани граждани. В още по-голяма степен това се отнася до номинацията на председател на тази комисия.
Затова ние призоваваме Народното събрание да прекрати процедурата по предлагане на членове и на председател на Комисията по досиетата и да открие колкото се може по-широка кампания за подаване и обсъждане на имена за членове и председател.
Ако парламентарните групи мислят за интереса на родината, а не за теснопартийните си щения и за конюнктурните си кадрови боричкания, те трябва да оставят предложенията за членове и председател в ръцете на широката общественост чрез процедура на публично предлагане и публично изслушване на кандидатите.
Що се отнася до кандидатурата на г-н Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата, ние мислим, че досегашната му дейност дава много сериозни аргументи против неговото номиниране (вече направено за жалост от парламентарната група на ГЕРБ) и евентуално избиране.
Защото г-н Тодоров, първо, не е безпристрастен. Напротив, той в досегашната си дейност неведнъж е променял политическата си принадлежност и съответно пристрастията си.
Може ли да се повери длъжността на индивидуален „пазител на историко-политическата съвест“ на страната на човек, който пише книга („Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите“, изд. Millenium, 2013 г.) чиито изводи според него се основават на документи, срещу сегашния си шеф Бойко Борисов, а след това приема да стане депутат от партията, срещу която е извършвал в писмен вид дискредитиращи текстове?
Това, разбира се, не говори никак добре за тези, които са му предложили да бъде техен народен представител, но още по-зле говори за качествата на г-н Тодоров.
Кога е бил искрен той – когато е заклеймявал сегашните си шефове или когато е приемал тяхното предложение да стане депутат?
Второ, досегашната дейност на този човек дава всички основания да се мисли, че той би използвал евентуалната си нова длъжност като плацдарм за кална борба (защото той има уникалната способност да прави спекулативни и нараняващи хората изводи от иначе известни факти и документи за тях), но не срещу дейци на т.нар. опозиция, т.е. на БСП и на ДПС, които не само не крият, но дори се гордеят с позорния факт, че са били членове на комунистическите тайни служби, а срещу хора, принадлежащи към сегашната демократическа опозиция.
Затова ние призоваваме ГЕРБ да оттегли предложението си Антон Тодоров да бъде избран за председател на Комисията по досиетата. Ние искаме да има широк обществен дебат за качествата на бъдещия председател на тази комисия. Но най-важните качества са ясни още сега: той трябва да е отличен експерт, човек с безукорна честност и политически необвързан. Качества, на които едва ли ще отговори номинираният от ГЕРБ човек.

От Инициативната група:
Алберт Бенбасат, Александър Геров, Анна Кръстева, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Божидар Кунчев, Виктор Лилов, Владимир Левчев, Деян Кюранов, Димитър Бочев, Евгени Дайнов, Емил Коен, Ивайло Дичев, Зелма Алмалех, Красен Станчев, Любен Марков, Майя Грекова, Мария Велковска, Марияна Мелнишка, Михаил Неделчев, Николай Аретов, Огнян Минчев, Петя Кабакчиева, Пламен Дойнов, Румен Петров, Светла Бъчварова, Стефан Дечев, Стефан Тафров, Стефан Попов, Тони Николов, Стефан Джамбазов, Юлиана Методиева

Велиана Христова

Резултат с изображение за Антон Тодоров

http://duma.bg