Кацаров даде Борисов на прокуратурата, излъгал за ваксините

Здравният министър Стойчо Кацаров сезира Софийската градска прокуратура заради изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност.

В сигнала Кацаров цитира думите на Борисов „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – „Прайзер“ до 30 септември им е срокът на годност“, съобщиха от МЗ.

Изявлението е категорично фалшива новина“, категоричен е здравният министър.

Според Кацаров разпространението на фалшива новина, което вероятно е част от предизборната кампания на Борисов, е обществено опасно деяние предвид факта, че той е бил премиер, а сега е лидер на партия, което означава, че изказването му може да повлияе на решението на много хора.

„Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределн брой наши сънародници“, пише Кацаров в сигнала.

Според него деяние е с висока степен на обществена опасност и представлява и заплаха и за националната сигурност на страната.

dnes.bg