Кацаров: Дори само хората над 60 години да се ваксинират масово, готов съм да отменя всички мерки

Дори само хората над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Близо 5.5 млрд. души по света са получили поне по една доза ваксина срещу COVID. Няма друго лекарство, което да се е приложило в такъв мащаб в последните години. Това е доказателство срещу спекулациите, че става дума за нещо вредно с тежки последици“, посочи министърът.

„Много ми се иска да отменим някой ден всички мерки. Дори само възрастните хора над 60-годишна възраст да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там. Ако ние го направим, сегашните мерки ще са последните, които изобщо някога се прилагат“, добави той.

По думите му има и починали деца от коронавирус. „В началото на тази вълна имаше непропорционално висок брой заразени млади хора, в това число и деца. Сега съотношенията се промениха и отново преобладават възрастните хора. Имаше отделни тежки случаи на болни деца и починали такива, но продължава да протича по-леко при децата, отколкото при възрастните“, заяви Кацаров.

„Ще направя всичко възможно присъственото обучение да остане такова до края на учебната година. Ако не влезем в търмночервената зона, присъственото обучение ще остане докрай. Аз няма да допусна преди да бъдат затворени кръчмите, да се затворят училищата. Знам, че училищата са риск, но загубите от неприсъственото обучение се оказват непропорционално високи. Това зависи от всички нас. Ако спазваме стриктно мерките и се ваксинираме масово, присъственото обучение ще си остане през цялата година за всички деца“, допълни той.

Хазартно отношение към живота си е да не се ваксинираш, смисълът е третата доза да подобри имунната защита на организма, каза министърът на здравеопазването.

„Смисълът е третата доза да подобри имунната защита на организма, което да доведе до по-малко болни и по-малък брой починали. Тя се препоръчва за хора със сериозни заболявания, които се отразяват на имунната им защита, за възрастни хора над 65 години и за медиците, особено за тези на първа линия, при които е изминал период от повече от 6 месеца след завършения цикъл на ваксинация“, посочи министърът. По думите му не е имало натиск за разрешаването на третата доза ваксина.

„Трета доза е разрешена в част от европейските страни. В България вече може това да се прави и да се регистрира. Третата доза ще бъде на „Пфайзер“. Това е мнението на експертите. Препоръката е за РНК ваксини. „Пфайзер“ са най-напреднали в изследванията си по отношение на поставянето на тази трета доза. Експертни са причините за избора на тази ваксина, а не политически или търговски. Възможно е някой да си е поставял досега трета доза, но не е било възможно да се регистрира“, заяви Кацаров.

По думите му третата доза няма да повиши броя на ваксинираните, но тя е за възрастните, хората с хронични заболявания, хората с онкологично заболяване, за да подсилят имунитета си и дори да заболеят, да го прекарат по-леко.

„Има достатъчно ваксини за всички. Цялата организация за поставянето на ваксини е създадена, остава да се убедят хората, че трябва да го направят. Призовавам всички да се ваксинират. Числата показват, че над 95-96% от хората в болниците са неваксинирани. 96-97% от починалите в страната са неваксинирани. Ако сравним България с Израел и други държави с висок процент на ваксинирано население, в България умират 20 до 50 души на ден, а в Израл има един – двама седмично. Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко и да не умрем. Абсурдни слухове е разпространяват какви тежки увреждания са причинени след ваксина и колко хора са умрели. Това не отговаря на истината. Случаите на тежки усложнения са изключителна рядкост. Тези ваксини са от лекарствата с най-малко усложнения и странични ефекти“, заяви той.

„Трябва да заложим на живота си. Хазартно отношение към живота си е да не се ваксинираш. Много хора имат починали в семействата си от COVID. Това не е ли достатъчна причина да се ваксинираш?“, коментира Кацаров

Той поздрави фармацевтите по повод Световния ден на фармацевтите и им пожела здраве и професионални успехи и им благодари за всичко, което правят за нас.

http://epicenter.bg/