Кирил Господинов – Баш Майстора завинаги

В Деня на будителите – 1 ноември, по повод 85 години от рождението на актьора Кирил Господинов, в Държавен архив Варна от 18 ч., ще бъде открита изложбата „Документален разказ за една легенда“, научи ДУМА от Виолета Тончева.
За родения във варненското село Гроздьово Кирил Господинов Варна е притегателен център през целия му живот. Там отбива военноморската си служба, там създава едни от най-добрите си роли, в апартамента си зад старата рибна борса прекарва последните дни от живота си. Експозицията е посветена специално на варненския период на актьора, който от 1966 до 1971 г. играе в театъра в морската столица. Идеята за изложбата е на дъщерята Веселина Господинова, наследила умението на баща си да общува с публиката, енергията и чара му. През лятото тя организира първа изложба с архивни снимки от живота на знаменития си баща в Радио Варна. На събитието „присъстваше“ и восъчната фигура на Баш Майстора, изложена в Ретро музея на града. След това друга изложба на открито, за която Веселина спечели съдействието на община Варна, срещна посетителите с емблематичните роли в киното на Кирил Господинов. Сега третата, мултимедийна изложба, със средствата на документа, звука и видеото, ще потопи публиката още по-дълбоко в неговия свят.
Кирил Господинов има над 47 роли в киното и над 150 превъплъщения на театралната сцена. За тях свидетелстват плакати на постановки с негово участие, работни варианти на пиеси и снимки от спектакли отпреди 50 години. Посетителите ще научат как актьорът успява да се снима във филма „Тримата от запаса“ през 1970 г. Аудиосредата в Държавен архив Варна възпроизвежда и периода 1971-1983 г., когато е снимана поредицата „Баш Майстора“. Подсвиркванията на Рангел Ленин и „Ша ти сложа шапката аз на тебе!“, както и оригиналната музика от поредицата допълват въздействието на документалните сцени, заснети хронологично от фотографите на продукцията. Киноразказът завършва с мултимедийна среда, част от бъдещия филм на Веселина Господинова. В стратегическия замисъл за отбелязване на 85-годишнината от рождението на баща й, тя включва и дарение на неговите архивни документи и снимки.

Резултат с изображение за Кирил Господинов

http://duma.bg

loading...