Кирил Добрев: И Цецка беше безалтернативна, но сега президент е Румен Радев!

БСП няма да бъде послушна опозиция.

Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. След заседанието на 49-ия конгрес на БСП в събота той отговори на въпроси дали лидерът на партията Корнелия Нинова е успяла да се пребори с вътрешната опозиция в партията.

Имало е доста опити БСП да бъде контролирана, днес това няма как да бъде контролирана;

В България има нормална опозиция и нито Борисов, нито Цветанов няма да успеят да контролират тази опозиция, както са правили много години.

Запитан кога са правени тези опити, при кой лидер на БСП, Кирил Добрев каза: „Имало е много опити с мръсни ръце да се пипа при БСП. Днес това няма как да се случи!“

Добрев коментира и изявленията от страна на ГЕРБ в неделя. Тогава БСП бе наречена „дивашка опозиция“ и че не са алтернатива. Това е стилът на Антон Тодоров, няма как неговото влияние да не се усети в ГЕРБ. Той видя в изказването на Цветанов и начина на мислене на бившия депутат Антон Тодоров, вече е видно, че той вече е на работа в централата на ГЕРБ.

Зам.-председателят на БСП върна разговора на пресконференцията на ГЕРБ в неделя. Цветанов каза, че не сме алтернатива, Горанов – че сме лоша алтернатива, припомни Кирил Добрев.

И Цецка беше безалтернативна, но сега президент е Румен Радев, каза Добрев. И препоръча наГЕРБ да не се занимава с партийно строителство в БСП, имат си достатъчно проблеми в своята партия.

Добрев обаче обърна внимание, че ГЕРБ и опозицията в БСП говорят едни и същи неща. И добави: „А всъщност нямало вмешателство в нашите дела?!“

„Искам да попитам Цветанов фалшива новина ли е изнесеното вчера в разследването за обществената поръчка във ВМА, дадена от сегашния министър на здравеопазването“, каза Добрев. Според него, в ГЕРБ трябва да се примирят, че няма да контролират опозицията за първи път от доста години. 

Кирил Добрев призова вицепремиерът Томислав Дончев да не се занимава със социалистите, защото срещу него се водели разследвания за НДК.

Добрев стигна още по-далеч, като скочи на вътрешно партийната опозиция и заяви, че говорят в един глас с ГЕРБ. Тук обаче водещият го контрира, че и Нинова в свои интервюта е говорила за коалиция с Борисов. Според Кирил Добрев, това е старо нейно изказване и с днешна дата БСП и ГЕРБ се разминавали тотално.

„Докато е това ръководство БСП няма шанс за участва в управлението, ако е втора политическа сила“, заяви Добрев.

Организационният секретар коментира и думите на проф. Ваня Добрева, която още в началото на поиска промяна на устава и заяви, че БСП се превръща в лидерска партия. Добрева заяви, че това ставало защото партийния елит се чувствал изолиран, защото Нинова общувала все повече с обикновените социалисти.

„Корнелия стана председател, защото водеше битка с ГЕРБ, стана любимка на партията, защото дава алтернатива на ГЕРБ. С вътрешно партийни битки, лидер не се сменя. Председателят е в пълното си право да сменя екипа си, нека не я лишаваме от това. Знам, че има едни хора, които искат да държат председателя изкъсо, но не става“, заяви Добрев.

„Ние не се занимаваме с вътрешно-партийните проблеми на ГЕРБ, нека и те да не се занимават с нас. Опозицията в БСП и ГЕРБ говорят по един и същи начин, това дали е случайно“, попита социалистът.

Той призна, че има хора в БСП, които искат коалиция с ГЕРБ по така наречения „германски модел“. Никога не е имало решение за управление с ГЕРБ, изтъкна той.

„Може да е имало някакви настроения за общо управление с ГЕРБ, но това е било при първия и втория кабинет на Борисов. Сега нещата се промениха и няма как да се обединим с тази партия. Днес се разминаваме с тях по политики, по разбиране и по философия“, допълни Добрев.

За три години тяхната управленска мощ се извиси до такива нива, че България е разпределена на феодални владения, каза по адрес на ГЕРБ Добрев.

Проведохме работно заседание на конгреса. Речта на Корнелия Нинова бе директна, пряка и откровена, каза Добрев. Колегите предлагат алтернатива, но по апаратните хватки, продължи той.

БСП при това ръководство няма шанс да участва в управлението на страната, ако не е първа политическа сила, обясни още веднъж Добрев.
Според него, Корнелия Нинова е станала председател на БСП и любимец на партията си, защото е водила битка с ГЕРБ, а не защото е водила вътрешнопартийни битки.

Според него Нинова общува повече с обикновените членове на партията и с основните партийни организации това не харесва на партийния елит.

БСП сега е различна, нова, променена, бе категоричен Добрев. Според него част хората, които някога е нарекъл „фараони“, сега работят за БСП и са съгласни да не бъдат на първия ред. И даде пример с Катя Николова и Евгени Узунов.

„Но има и такива, които искат да са фронтмени. Г-н Дъбов има своята роля в партията и иска да я изпълнява още известно време. Желая му успех! Хора като Дъбов искат да са фронтмени като Мик Джагър“, каза Кирил Добрев.

С вътрешнопартийни битки председател не се става. Партията хареса Корнелия Нинова и тя стана нейн лидер.

Втората тема, по която бяха въпросите към Добрев бе за вота на недоверие, който левицата ще внесе. Конгресът упълномощи парламентарната група да избере тема, която най-добре ще разкрие корупционната същност на ГЕРБ.

Вотът на недоверие е тест за всяка партия. Патриотите непрекъснато вадеха корупционни сделки, когато не бяха управляващи. И припомни поговорката – далавера е това, в което не участвам.Добрев каза и, че вотът ще бъде тест и за ДПС, и за „Воля“ на Марешки.

http://epicenter.bg