Кирил Петков и Асен Василев сгазили закона в последните минути от управлението си

Поразиите на тези двамата нямат край

Оказва се, че бившият премиер Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, са сгазили закона в последните минути от управлението си.
Те са направили това с решение от последното заседание на кабинета Петков, което закрива Държавната петролна компания.

Това става ясно от правната информационна система на МС.
Бившият вицепремиер Асен Василев е вносителят на проекторешението. Проектът обаче не е бил съгласуван с останалите министерства.

Юристи обаче подчертават, че Държавната петролна компания е създадена със закон и не може да бъде закрита с решение на МС.
Припомняме, че държавното предприятие бе създадено през 2020 г. от кабинета Борисов, а неговата идея бе да бъдат изградени държавни бензиностанции, които да влияят върху цената на горивата.

Компанията не бе създадена в продължение на година, но пък за сметка на това кабинетът Петков успя да я закрие в последните минути от управлението си.
Експерти от Министерството на икономиката разкриват, че ако сега тази компания беше действаше и съществуваха държавни бензиностанции, щяхме да имаме с 30 ст. по-евтино гориво.

Освен това с взетото преди дни решение на правителството се преобразуват и редица други държавни предприятия. Сред тях е и БСТ, който се превръща в еднолично акционерно дружество заради това, че осъществява търговска дейност.
Източник: standartnews.com