Кирил Петков: Няма да подкрепим Каримански за шеф на БНБ

„Продължаваме промяната“ няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ заради притеснения около неговата професионална биография. Това заяви пред медиите преди заседанието на управляващата коалиция министър-председателят Кирил Петков.
Малко преди изявлението на премиера кандидатът за управител на Народната банка на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров обяви, че се отказва от битката с Каримански.

„Всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително парични преводи, свързани с корупция и пране на пари, всички плащания, коитом излизат извън страната. КТБ най-вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата. Тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значени“, обясни Петков.

„Позицията управител на БНБ е много важна. С чия подкрепа тя се избира има огромно значение. Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който заради разцепление в управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на „Продължаваме промяната“ ме информира за решението си да изтегли кандидатурата си. Той не желае битката за БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецправосъдието и промени в Закона за съдебната власт“, каза той.

Според него нямало пречка настоящият гуверньор да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат.

„Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истинските цели на правителството“, каза още министър-председателят.

„Като най-важна задача за следващата седмица „Продължаваме Промяната“ вижда законодателната инициатива, която предстои да се разгледа в комисия и в зала по закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Тази законодателна промяна ще покаже пълното единство в редиците на управляващата коалиция по започналото реформиране на българската съдебна система. Борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа. Ще направим предложение и за засилен контрол на Народното събрание при разплащнето с фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на упралението на ГЕРБ. Ще предложим всяко строителство да премине през техническа проверка“, добави премиерът.

https://frognews.bg/