Кирил Петков отново реши да впечатлява публиката, изричайки куп неистини за евтин азерски газ

Кирил Петков отново реши да впечатлява публиката, изричайки куп неистини за евтин азерски газ, диверсификация и независимост от Русия, днес в Комотини!

Да се чуди човек кой му ги разказва тези приказки от „Шехерезада“? Особено впечатляващо звучи твърдяното от него как 12 години нищо не било направено и добре, че се е появил той, за да можем да получим най-после азерски газ!

Кириле, за да бъде доставен азерски газ до Европа трябваше да бъде построен Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP). Сторежът на TANAP започна през 2011 година и продължи до 2020 година. По непотвърдена информация в него са вложени около 50 милиарда долара. По него се пренася газ от находището Шах Дениз-2.

Сега, да изясня някои интересни подробности за Кирил Петков.
Оказа се, че капацитета на находището е силно надценен, но това не е най-важното. Важно е да се знае кои са собствениците на това находище. Само ще спомена за Кирил Петков, че азерите притежават от него едва 16%, а Лукойл към този момент притежава около 20% останалите собственици са Бритиш петролиум, турската TPAO, френската Тотал и т.н.

За да може азерите да изпълняват договореностите за доставка на газ им се налага да купуват около 20% от руската Газпром. Тук приключват всякакви приказки за диверсификация и независимост от Русия. Бъдете здрави!

Димитър Байрактаров