Кирил Петков: Прокуратурата има избор – да се обяснава за бездействията или да действа

Втори ден продължава да гори войната между изпълнителната власт и прокуратурата. Днес премиерът Кирил Петков отвърна на обвинението като заяви – може да се обяснява или да действа.
„Когато е имало сигнали, че Борисов знае коя е Мата Хари, прокуратурата не попитала коя е тази дама и дали е донесла пачките и кюлчетата, или те са били там. Оттук нататък прокуратурата има два избора – да се обяснява защо нищо не е направила или да се задейства. Такава е ситуацията около държавното обвинение и конкретен кръг от лица, свързани с корупцията и организираната престъпност у нас“, подчерта премиерът.

Той бе категоричен, че трябва ясно да се започне да се говори как прокуратурата не е била действаща в пълния смисъл на думата и множество медийни публикации и сигнали не са били разследвани.

Напрежението между кабинетът и прокуратурата достигна връхна точка вчера, след като прокуратурата обяви, че вика на разпит премиера Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова заради твърденията за списъка с лица, отговорни за корупцията в България. Това бе оповестено по време на срещата, поискана от самия Иван Гешев. Петков посочи, че ще иде, но ще пита прокуратурата докъде е стигнала с разследвания на някои от най-големите скандали през последните 2 години като например сагата с “Осемте джуджета”, Мата Хари, Българската банка за развитие и прочее. Прокуратурата не закъсня с отговора си и посочи – информацията е публична и е в интернет, а днес вече официално връчи и призовка на Петков, който трябва да се обяви в прокуратурата утре.

“Това, което аз изготвям, е точно този списък като лица, за които всички българи отдавна говорим, че са главни причини, че сме с огромно ниво на корупция, че България не е прозрачна икономика. Това не е някакъв таен списък, всички го знаем, ще дам медийните публикации, свързани с всяко едно лице“, обясни Петков.

Той определи като „много странен“ случая с активността на ДПС по темата с инвестиционното гражданство и т.нар “златни паспорти“. По думите му Движението си прави реклама, а правителството било първо при внасянето на проектозакон за премахване на схемата с инвестиционното гражданство и вече е минал през комисия.

По думите му е “смешно“ ДПС да коментира темата сега, при положение, че в продължение на години схемата е действала, а движението е било в парламента и е можело да се опита да я спре.

https://frognews.bg/