Кирил Петков хвърли стряскащи обвинения към Русия

Не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че, ние сме следващите в списъка на Кремъл.

С това заглавие изведено от думи на Петков излезе британското издание „Таймс“, разказвайки за политическата ситуация в България.

По време на краткия си мандат като министър-председател на България, Кирил Петков научи един важен урок за борбата с корупцията в Източна Европа.
„Ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг: руското влияние“, каза той.

„Не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите.“
Така пък започва публикация на лондонското издание „Таймс“, в което авторът Том Кингтън разкрива, че според Петков той си е създал мощни врагове в Русия, когато е прекратил зависимостта на България от газовите доставки и е започнал да я замества с газ от Азербайджан.

„Азерският газ струва три пъти по-малко от газа на „Газпром“, но предишното правителство някак си се отказа от него. Казаха, че няма тръбопровод, но се оказва, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой се беше договорил да плати три пъти повече“, каза той.
„Трябва да си изключително глупав – или корумпиран, за да направиш това“, допълва Петков.

В интервюто за „Таймс“ в „големия кабинет от съветската епоха в София“ премиерът казва още, че Москва е реагирала на сделката, като е разпалила опозицията в парламента, което е довело до вота на доверие към неговото правителство миналия месец. Седмица по-късно той отвърна на удара, изгонвайки 70 руски дипломати.

Той вижда сходна схема и по повод вдигането на ветото на България върху молбата за членство в ЕС на Северна Македония, въпреки съпротивата на Русия.
„Русия влияеше от двете страни на границата“, каза той.
„Видяхме координирани действия, когато нашите националисти излязоха с медийни инициативи, преди културният ни офис в Северна Македония да бъде опожарен.“
Източник: standartnews.com