Кирил Петков: Чадърите свършиха, дал съм на Бойко Рашков пълна свобода

За мен е важно лустрация на крадците, но това трябва да стане през институционално. Дал съм на Бойко Рашков пълна свобода за всяко едно разследване, което може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено тази вечер.
,

„Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е нито моята, нито като коалиционни партньори, да чегъртаме, но нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец – в миналото или бъдещето“, категоричен е Петков.

„Оттук нататък никой не бива да се чувства защитен – независимо дали е в управляващата коалиция или отвън. Всички под един аршин“, заяви още премиерът.

По думите му политическата реалност засега изглежда добре.

„Не защото ситуацията е добра. Имаме ужасно много проблеми във всички сектори. Добре е, че има приемственост от служебния към новия кабинет. Подходът беше приятелски. Имаше диалог. Допитвам се до бившия министър-председател Стефан Янев и той ми помага с някои въпроси“, обясни Петков.

Цените на тока

„Не е нормално още в първия ден на новото правителство да имаме такъв скок на цените. Поне една седмица да бяха изчакали да окомплектоваме екипите, да има зам.-министри. Това не беше добър знак. Това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Искам много внимателно да се обследва следното нещо – преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си написали домашното, трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора /например външни доставчици, друг тип контрагенти на завишени цени/, и едновременно с това да ощетяваме крайния потребител. Това с крайния потребител трябва да стане мярка, която да се ползва, когато няма друга възможност. Този мораториум даде глътка въздух и време да направим необходимия анализ. Може би ще трябва да се вдигнат цените, но това не може да бъде първата ни стъпка. Както във всяка една система – първо трябва да видим пробойните преди да започнем да ги предаваме нататък“, обясни министър-председателят.

„Защо, след като имаме договор за по-евтин азерски газ, ние не го използваме? Защо вкарваме частично по-евтиния газ? Разликата е близо 50%“, чуди се той.

„Свърши времето на всички тези, които досега са използвали системата на кражба, и са се надявали, че малкият потребител винаги ще плаща обяда“, заяви Петков и увери, че в следващите три месеца фокусът ще падне именно върху това.

https://frognews.bg/