Киро Канадецът стъпва по много тънък лед. Иска промяна на позицията на България по отношение на Северна Македония

Киро Канадецът стъпва по много тънък лед. Иска промяна на позицията на България по отношение на Северна Македония. Това е очевидно, иначе защо му е свикване на Консултативния съвет при президента?

Ако Румен Радев го свика, там някой 100% ще се изцепи, че позицията ни за приемане на братята македонци в ЕС трябва да се актуализира. Каквото и да значи това. ПП ще го използва като повод да иска дебат по темата в парламента с цел промяна на рамковата позиция на страната ни. Очевидно ще се търси някаква вратичка за започване на преговори на ЕС с македонските отродници за членството на изкуствено създадената им коминтерно-югославска партизанска държава в Съюза.

Въпросът е дали това начало на преговори ще стане за сметка на отстъпки само от българска страна и ако направим компромис с какво ще ни отговорят край Вардаро? Защото ако в учебниците им продължи да пише, че сме фашисти, ако по Коридор № 8 продължи нищо да не се прави от страна на Скопие, ако продължат спекулациите, че Самуил е македонски цар, ако дейците на възраждането и на национално-освободителните борби се окажат изведнъж македонци по етнос, въпреки че са се самоопределяли като българи, ако продължи подмяната на надписите на паметниците, ако българският език изведнъж се окаже „македонски“, а правата на българите отвъд Малешевската планина отидат в кошчето, то ТОГАВА ЩЕ СЕ ПОТВЪРДЯТ СПЕКУЛАЦИИТЕ, ЧЕ СМЕ ПРОДАЛИ ИСТОРИЯТА И КУЛТУРАТА СИ ЗА ДВА ТАНКЕРА С ГАЗ. Както и паметта на тия двеста хиляди български мъже, които са оставили костите си по македонските чукари по време на балканските войни и двете световни война.

Усещането, че Киро Канадецът играе двойна игра – за пред хората се придържа към официалната позиция на България, а тайно води преговори за промяната й, може да му изиграе лоша шега и да го изхвърли завинаги от политиката. След като иска промяна на българската позиция, Киро Канадецът трябва да застане публично и честно да сподели с народа какви са му идеите, а не да шикалкави пред медиите.

Българинът може да изтърпи 15% инфлация, но няма да позволи и 1% подигравка с националното му достойнство.

Емил Василев