Ковидът се изпари

Откакто войната в Украйна стана тема номер 1 и „окупира“ вниманието на медиите, изчезнаха яко дим всички драматични репортажи, сутрешни заклинания на математици и дежурните указания на лекари, свързани с коронавируса. Секнаха и призивите за ваксинация, бустери и разните статистики. Пандемията отстъпи място, а държавите по света една по една започнаха да премахват наложените ограничения.

Румъния, където вълните на заразата, бяха дори по-големи от нашите, свали всички мерки. В страната вече се влиза без електронен формуляр PLF, зелен сертификат или тест. Отпада и задължението за носене на предпазни маски на открито и закрито, както и изискването за зелен сертификат или тест за достъп до търговски центрове, ресторанти, барове и други места за развлечение. Нещо повече – властите няма да налагат и карантина на заразените. Същата остава препоръчителна, заяви здравният министър Александру Рафила. Отпадането на ограничителните мерки произтича от решението на коалиционното правителство в Букурещ да не удължава извънредното състояние на повишена готовност две години след началото на пандемията.

Струва си да припомня, че северната ни съседка е страната в ЕС с най-нисък дял ваксинирано население непосредствено след България – малко под 42%. Ситуацията е доста сходна, така че е редно да подсетим и нашето правителство, че е време да се поразмърда. Сертификатите – там, където все още на хартия се водят задължителни, да бъдат премахнати. И без друго се доказа, че не вършат работа, а и никой не им обръща внимание. За лудостта да стоиш затворен седмица и повече, ако не си болен, да не говорим – пълна загуба на време и ресурси. Хората достатъчно се наплашиха и се научиха сами да се пазят. Дори съм убеден, че ако излезе решение за отпадане на маските на закрито, някои по инерция ще продължат да ги носят. За всичко останало – нека болните да бъдат грижа, а не здравите.

автор: Велин Георгиев

duma.bg