КОГАТО ВСИЧКО СЕ РАЗПАДА…

Състоянието на Територията се вижда от всички. Държавата съществува само формално, гражданите са оставени на самооцеляване, държавните органи и институции работят по инерция, а крадливите политици завличат каквото е останало. Всички са в очакване на катастрофата, която ще сложи край на агонията.

И понеже много хора ме казват: да, всички го виждаме това, критикуваш, но не даваш решения, ще посоча най-важните неща, които трябва да направим:

– Първо, да си размърдаме някои части и да излезем – не на улицата, а в София на жълтите павета, пред Народното събрание – и вместо с плакати, със сопи и бухалки , или пък някакви земеделски сечива. Вместо плакати – знамена с по-дълги и здрави дръжки. Вместо хора и ръченици на протеста – бой по предателите на България. Народът има правото на съпротива срещу законите, които му вредят. А сегашните закони са създадени изцяло в защита на управляващата хунта. И по законен начин няма как да бъдат накарани да се променят. Всяка голяма промяна започва с революция, забравете разходките по кръстовища и магистрали, само журналистите ви се радват. Народното събрание концентрира властта, там е бърлогата на тези, които унищожиха България. Кое не ви е ясно? Погледнете Франция как се правят протести, и престанете да мрънкате. Или излизайте да промените живота си, без да мрънкате от действията на полицията, или си лежете на дивана и бавно агонизирайте с мизерните си заплати! Работата на полицията е да защитава управляващите и тя ще го направи, включително с бой и с оръжия. Ако ни е страх – заслужаваме участта си.
– Обявяване на извънредно положение и служебно правителство, което да подготви избори за Велико Народно Събрание, като преди това се направят належащите промени в Изборния кодекс, като съставът на изборните комисии не се посочва от партиите, има постоянно видеонаблюдение върху работата им и строга наказателна отговорност за подмяна на вота. А за купуване на гласове – лишаване доживот от право да се заема държавна и изборна длъжност и конфискация на цялото имущество.
– Промяна на системата от Велико Народно Събрание, заедно с ревизия на подписаните международни актове . Президентска република, намаляване на не повече от 80-100 души народни представители, които да не заседават постоянно, поставяне на държавното управление на експертно начало – меритокрация.
– Създаване на специализирани съдилища за съдене на политиците на прехода – от началото му. С предвидени наказания конфискация на имуществото. Разследване на всички незаконно забогатели политици и чиновници и конфискуване на имуществото им при доказана вина.
– Възстановяване на българската армия с пренасочване на повече средства за заплати и въоръжаване.
– Основна реформа в българското образование, като учителите се освободят от бюрократизма, а учебниците са само по един вид, одобрени от комисия, съставена от практикуващи преподаватели, родители и хабилитирани лица. Възстановяване на реда в училището със строги наказания за поведение.
– Съкращаване поне наполовина на администрацията, увеличаване на заплатите на останалите, общ държавен конкурс за заемане на длъжностите с изпит на всеки три години.
– Безплатно здравеопазване за всички, като лечебните заведения преустановят съществуването си като търговски дружества и се възстанови статута им на държавни и общински болници и поликлиники. Безплатни лекарства за всички деца и пенсионери.
– Една от първите задачи – повишаване доходите на хората. Достоен труд трябва да носи достойно възнаграждение. Наказателна отговорност за работодатели, които инвестират в лично имущество, преди изплащане на заплатите на работниците. Засилена защита на правото на труд и възнаграждение. Достойни пенсии и детски надбавки – само за работещите и внасящите осигуровки. Приоритет – децата, субсидии за детските стоки и подпомагане на младите семейства.
– Обединяване на многобройните общини, както и на областите с цел намаляване на администрацията и премахване на дублирането на правомощията.
– Основен ремонт на Закона за обществените поръчки с централизирани търгове и отговорност на възложителя. Наказателна отговорност за некачествено изпълнение от ръководителите на изпълнителите.
– Реална интеграция на малцинствата, като държавата с цялата си сила и правомощия принуди децата да ходят на училище, а възрастните да работят. Социални помощи – само за болните, които нямат възможност сами да се издържат. Строги санкции за чистотата и нарушаването на обществения ред.
– Възстановяване на българското село с преференции за млади семейства, които искат да живеят на село и да се занимават със земеделие и животновъдство.
Това са моите виждания. Разбира се, аз не съм политик, а обикновена българка, която иска Родината си такава, каквато трябва да бъде – красива, с усмихнати и щастливи хора, чисто, подредено, с работеща система, с много български деца по улицата и засмени пенсионери.

Може да ви се струва наивно. Или прекалено оптимистично. Но все отнякъде трябва да тръгнем. Аз съм от поколението, което допусна престъпниците да ограбят държавата и да стигнем дотук. Чувствам се отговорна пред сина си, защото не съм направила нищо, за да има той Родина, в която да може да остане. Всички сме отговорни за бъдещето, което ще оставим на децата си. Защото ако не оставим бъдеще за децата си тук, ще оставим бъдещето на България в ръцете на чужди, след 13 века ще се предадем. Това ли искаме? Всички ни е страх, разединени сме, не знаем откъде да тръгнем, защото няма водачи. Но е време да направим нещо, защото историята няма да прости провала ни.

Елена Гунчева