КОГАТО ЧЕРВИЛОТО Е ПО-ВАЖНО ОТ „ТУРСКИ ПОТОК“

С голяма доза забава днес наблюдавах гербавите тролове. Бяха в неистов възторг. Както всички разбрахме – от едно червило. Първата дама си позволила да изтрие червилото от лицето на словенския президент. Врясъците на гербавите бяха в кресчендо.

И тъй като в България аристокрация няма, да поразсъждаваме. Когато бях малка, имах невероятният шанс да се уча от една дама. Завършила швейцарски пансион и Сорбоната. Дама отгоре до долу. Научи ме на много неща, най-вече с това, че ми позволи да я наблюдавам и сама да се уча. Но запомних от нея няколко неща. Първото е, че една дама си личи, че е дама, дори да отиде по анцуг да хвърли боклука. А ако не е дама, си личи, дори да се облича в центъра на Париж.

Защото да си дама, е състояние на душата!

Второто, което научих е, че една дама никога не би позволила човек около нея да изпадне в смешна или деликатна ситуация. И по възможно най-добрият начин трябва да се намеси.

Затова и избърсването на червилото от лицето е начин да не се постави той в неудобна ситуация да се разхожда и да го снимат по този начин. Да, дамата щеше да си спести снимката, на която гербавите толкова се възрадваха, но щеше да остави един политик да в неловка ситуация. Затова и е постъпила по най-правилният начин. Защото е дама.

И тук искам да попитам гербавите – как така се впечатлихте от жест човешки и обикновен, но не се впечатлихте от ръчкането на руския премиер от Бай ви Боку, който си позволи на подобна важна визита да има поведението на селски пехливан. Или не ви плащат да коментирате него??! А залогът там е голям. И рискът е енергетиката на България, газопровода, „Турски поток“, АЕЦ „Белене“ . И е съвсем резонно подобно поведение на селски бабаит да се отрази на газовите доставки. Както каза господин Медведев- те, изтребителите, ще дойдат, ама за газта не е сигурно!

И накрая да добавя – определено от сниката се вижда непринудената и приятна атмосфера и разбирателство между хората на срещата със словенския президент. Сравнете я с погледите на Медведев към наш Ганьо. Или на Путин към него. Или дори на Меркел, когато той съвсем е изпушил.

Когато си дама, си личи. Когато ти липсват първите седем години, също си личи. И най-вече си личи, когато десет години си премиер на България и не си научил дори това, че не е възпитано да ръчкаш гостите си с ръка.

Не знам дали президентското семейство отглежда домашен любимец, но съм в очакване скоро на новини от типа на „Президентското куче изяде човек! Импийчмънт веднага!“.

И както винаги подчертавам. Само да вземеш пари, за да тролиш, не е достатъчно. И мозък се иска!

Елена Гунчева

Снимка на Елена Цонева Гунчева.